1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Asuntosäästöpalkkiojärjestelmä

Hyviä uutisia ensiasunnon ostajille: ASP-lainojen enimmäismäärät nousevat koko Suomessa – korotus voimaan ensi viikolla

Helsingissä lainan enimmäismäärä on jatkossa 215 000 euroa. Lisäksi kolmiportainen laina-asteikko muuttuu neliportaiseksi, kun Turku ja Tampere erotetaan omaksi ryhmäkseen.

Asuntosäästöpalkkiojärjestelmä
Tyhjä myytävänä oleva asunto, seinällä ihmisen varjo.
Valtion takaamalla ja korkotuetulla lainalla pyritään madaltamaan kynnystä ensimmäisen oman kodin ostoon. Petteri Bülow / Yle

Ensiasunnon ostamiseen tarkoitettujen ASP-lainojen enimmäismäärät nousevat 15. huhtikuuta alkaen. Hallitus päätti asiasta valtioneuvoston yleisistunnossa torstaina.

Jatkossa lainakatto on 215 000 euroa, jonka voi saada Helsingistä asunnon ostava. Lisäksi aiemman kolmiportaisen asteikon lisäksi Suomi jaetaan neljään lainaportaaseen, kun Turku ja Tampere muodostavat oman ryhmänsä.

Asunnon sijaintikunta

Nykyinen lainan enimmäismäärä, euroa

Lainan uusi enimmäismäärä, euroa

Helsinki

180 000

215 000

Espoo, Kauniainen, Vantaa

145 000

160 000

Tampere, Turku

(115 000)

140 000

Muu Suomi

115 000

120 000

ASP-lainan ehtona on, että lainanottajalla on omia säästöjä vähintään 10 prosenttia asunnon hankintahinnasta. Tähän asti minimisäästöt ja maksimilaina ovat riittäneet Helsingissä 200 000 euron asuntoon, kun nyt samalla kaavalla saa noin 239 000 euron oman kodin.

Lainakorotuksen taustalla on pyrkimys helpottaa ensiasunnon hankintaa ja reagoida asuntojen hintojen eriytymiseen eri puolilla maata. Etenkin kasvukeskuksissa asuntojen hinnat ovat karanneet niin korkeiksi, että omistusasuntoa haikailevat joutuvat lykkäämään ostamista vuosilla.

ASP-lainojen nostoa on ehdottanut myös asuntopolitiikan haasteita selvittänyt työryhmä, joka luovutti mietintönsä ympäristöministeriölle joulukuussa.

Lainakaton nosto onkin vain yksi osa suunnitteilla olevia helpotuksia ensiasunnon ostajalle. Myöhemmin ministeriön työpöydällä ovat esimerkiksi mahdollisuus kahden ASP-lainan osittaiselle yhdistämiselle sekä se, miten laina huomioisi paremmin erilaiset elämäntilanteet.

– Tämä lainan enimmäismäärän nosto on kuitenkin herättänyt sen verran keskustelua ja saanut laajaa kannatusta, että sitä lähdettiin toteuttamaan jo tässä vaiheessa, asiaa valmistellut ympäristöministeriön erityisasiantuntija Mikko Friipyöli kertoi Ylelle maaliskuun lopussa.

ASP-lainoja on viimeksi korotettu vuonna 2014.

Muuttaako lainakaton nosto sinun suunnitelmiasi? Voit keskustella aiheesta 9.4. klo 23:een asti.

Lue myös:

Tältä näyttää uusi 56,5 m² yksiö, jonka neliöhinta on 9 000 euroa – Millaiseen asumiseen alle 40-vuotiailla on jatkossa varaa Helsingissä?

Ensiasunnon ostajien määrä vähenee, sijoittajat vievät parhaat päältä – Insinööri: "Moni mun kaveri ei enää edes haaveile omistusasunnosta"

Lue seuraavaksi