1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ursula von der Leyen

Turkki puolustautuu: Sohvaskandaalin taustalla oli EU:n sisäinen valtakamppailu

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen jäi ilman tuolia tavatessaan Turkin presidentin.

Ursula von der Leyen
EU-komission puheenjohtaja ohjattiin sivummalle
EU-komission puheenjohtaja ohjattiin sivummalle

Turkkilaiset virkamiehet pitävät eilen keskiviikkona tapahtunutta "sohvaskandaalia" EU:n omana virheenä. Uutissivusto Middle East Eye (siirryt toiseen palveluun) on haastatellut useita turkkilaisia virkamiehiä, jotka kommentoivat asiaa nimettöminä.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel tapasivat eilen Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin.

Tapaaminen nostatti hämmästystä, sillä vain Michelille oli varattu tuoli Erdoganin vierestä. Von der Leyen joutui istumaan sivummalla olleella sohvalla. Vastapäiselle sohvalle oli asettunut Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu.

Erään turkkilaisvirkamiehen mukaan Michelin avustajat olivat hyväksyneet istumajärjestyksen. Von der Leyenin avustajat eivät olleet paikalla, joten heiltä ei virkamiehen mukaan saatu kannanottoa.

Toinen sivuston haastattelema virkamies sanoo, että istumajärjestyksestä oli sovittu EU:n edustajien kanssa ennen kokousta.

Arvojärjestys?

Yhdysvaltalainen Politico-lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoo Michelin avustajien olleen tyytyväisiä tuolijärjestelyyn, koska Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja on EU:n arvoasteikolla komission puheenjohtajan yläpuolella.

Von der Leyenin tiedottaja kertoi myöhemmin, että heidän näkemyksensä mukaan Von der Leyenin olisi kuulunut saada samanarvoinen paikka Michelin kanssa.

EU:n tiedottaja Eric Mamer kertoi tapaamisen jälkeen, että Von der Leyen oli päättänyt asettaa tapaamisen varsinaisen aiheen protokollan yläpuolelle. Von der Leyen on tosin pyytänyt avustajakuntaansa varmistamaan jatkossa etukäteen, ettei vastaava enää toistu.

Turkin hallitus oli Middle East Eyen mukaan tarjonnut tapamista seuranneella lounaalla istumajärjestystä, jossa Von der Leyen ja Michel olisivat istuneet rinnakkain Erdogania vastapäätä. Michelin avustajien kerrotaan kieltäneen tämän, ja Michel oli istunut vierailun isännän vastapäätä ja Von der Leyen sivummalla.

Turkin virkamiesten kerrotaan olleen ärtyneitä kohusta, koska se suuntasi tapaamisen huomion aivan väärään suuntaan.

EU:n ja Turkin johtajat puhuivat naisten oikeuksista, mutta von der Leyen jäi ilman eturivin istumapaikkaa – katso video nolosta tuolileikistä

Lue seuraavaksi