Hyppää sisältöön

Posti hukkasi ainutlaatuiset asiakirjat kuukausiksi – Kansallisarkiston johtaja Päivi Hirvonen hätääntyi: "Kyse ei ole lenkkitossujen tai college-puvun lähetyksestä"

Postilla meni asiakirja-aarteiden kuljettamiseen Jyväskylästä Helsinkiin lähes kolme kuukautta.

Kansallisarkisto aikoo vauhdittaa aineistojensa digitoimista. Sen jälkeen voidaan luopua alkuperäisten asiakirjojen kuljettamisesta paikkakunnalta toiselle. Kuva: Esko Jämsä / All Over Press

Kansallisarkisto antoi Postin kuljetettavaksi kaukolainoja sisältäneen paketin tammikuussa. Jyväskylästä Helsinkiin matkalla ollut lähetys katosi matkalla. Kansallisarkistossa ehdittiin huolestua kansallisesti arvokkaan lähetyksen kohtalosta.

Kansallisarkistosta ei kerrota lähetyksen sisällön yksityiskohtia, vaan ainoastaan, että kadoksissa oli useampi kansio historiantutkimukselle arvokkaita yhdistys- ja viranomaisasiakirjoja 1940-60-luvuilta.

– Vaikka ne ovat sinänsä julkisia asiakirjoja, eivätkä sisällä arkaluontoisia tietoja, materiaali on kuitenkin korvaamatonta. Sitä ei ole alkuperäisenä missään muualla, Kansallisarkiston johtaja Päivi Hirvonen kertoo.

Lähetyksen toimittaminen vastaanottajalle kesti lähes kolme kuukautta. Historiantutkijan tilaamat materiaalit lähetettiin Kansallisarkiston Jyväskylän toimipisteestä Helsinkiin tammikuun puolessa välissä.

– Kyse ei ollut lenkkitossujen tai college-puvun lähetyksestä, vaan alkuperäisistä asiakirjoista, Hirvonen muistuttaa huolensa syystä.

Lähetyksen perään kyseltiin useita kertoja. Vasta eilen Postilta tuli ilmoitus sen löytymisestä.

– Nyt asiakirjat on viimein toimitettu meille ja ne ovat turvassa, Kansallisarkiston johtaja vahvistaa.

– Kunhan Posti on tehnyt oman sisäisen selvityksen asiasta, voimme vielä neuvotella Postin kanssa. Toistaiseksi tarkoituksemme on siirtyä käyttämään kuriiripalveluita. Kilpailutamme ne ja valitsemme luotettavimman.

Kansallisarkistolla on ollut ongelmia Postin kuljetusten kanssa jo viime syksystä. Päivi Hirvonen sanoo, että siihen saakka he saattoivat luottaa Postin toimintaan.

Lähetyksiä ei ole aiemmin kadonnut, mutta pakettien perille toimittamisessa on ollut ongelmia ja "huolestuttavia piirteitä". Vastoin Postin kanssa tehtyä sopimusta lähetyksiä ei ole toimitettu perille saakka vaan noutopisteisiin eli paketteja on Hirvosen mukaan jouduttu noutamaan itse.

– Viime syksynä useamman kerran paketteja päätyi R-kioskeille, K-kauppoihin tai muihin Postin palvelupisteisiin. Näin on käynyt muun muassa Jyväskylässä.

Kansallisarkiston aineistoja on kuljetettu Postin kautta niin kauan kuin arkisto on kaukolainannut materiaalejaan eli jo vuosikymmenten ajan.

Kansallisarkistossa voi tutkia asiakirjoja tutkijasaleissa tai tilata niistä maksullisia kopioita, jäljennöksiä tai selvityksiä. Koronatilanne aiheuttaa toiminnalle rajoituksia. Kuva: Mikko Koski / Yle

Tapaus saa ihmettelemään, miten on ylipäätään mahdollista, että kansallisia asiakirja-aarteita ja kansalliseeen kulttuuriperintöön kuuluvia aineistoja lähetetään postitse?

– Ainahan materiaalin lähettämiseen liittyy riskejä. Tähän asti riskejä ei ole kuitenkaan pidetty näin suurina, Hirvonen myöntää.

Hän kertoo, että kaukolainaus ei koske kaikkia aineistoja. Esimerkiksi vanhoja, huonokuntoisia asiakirjoja tai suuria karttoja ei lähetetä toisille paikkakunnille.

Posti pahoittelee

Tapahtuma on äärimmäisen valitettava, pahoittelee Postin paketti- ja verkkokauppapalveluiden liiketoimintajohtaja Tommi Kässi.

– Tässä lähetyksessä osoitekortti on päässyt irtoamaan meidän prosessissa. Se on harvinaista, mutta tässä on päässyt näin käymään. Lähetys on päätynyt paikkaan, johon viedään kaikki perille saamattomat lähetykset. Tunnistaminen on ollut haastavaa, mutta onneksi lopulta lähetys tunnistettiin ja toimitettiin perille.

Kässi kertoo, että Postilla on käyty tilanne tarkasti läpi ja siitä pyritään oppimaan myös tulevaa varten. Kässin mukaan Posti on käynyt keskusteluja myös Kansallisarkiston kanssa tapahtuneesta.

– Asia käsitellään kaikkia yksityiskohtia myöten. Toivomme, että pystymme olemaan heidän luottamuksen arvoisia jatkossa.

Kansallisarkiston materiaalien digitointi kesken

Kansallisarkiston kaikesta materiaalista vain noin neljä prosenttia on digitoitu.

– Lähetyksen katoamisen takia tulemme jatkossa entistä enemmän panostamaan materiaalin digitoimiseen, jotta pääsemme eroon niiden lähettämisestä, Päivi Hirvonen toteaa.

Kansallisarkisto kertoi luopuvansa Postin kaukolainapalvelun muutoksista verkkosivuillaan eilen. (siirryt toiseen palveluun) Se tiedotti, että "esiin tulleiden vakavien häiriötilanteiden ja aineistojen katoamisen vuoksi Kansallisarkisto ei enää käytä Postin palveluita vastuullaan olevan asiakirjallisen kulttuuriomaisuuden kuljettamisessa".

Uutisen saama laaja kiinnostus yllätti Kansallisarkiston johtajan. Päivi Hirvosen mielestä se on myös merkki siitä, että suomalaiset arvostavat kansallista kulttuuriperintöään.

– Arvasin, että asia kiinnostaa ihmisiä, koska kyse on ainutlaatuisesta aineistosta. En kuitenkaan arvannut, että tästä nousee näin iso kohu.

Kansallisarkisto toimii yhdeksällä eri paikkakunnalla. Sen tehtävänä on varmistaa kansalliseen kulttuuriperintöön kuuluvien asiakirjojen säilyminen ja saatavuus sekä edistää niiden tutkimuskäyttöä.

Vanhimmat arkiston säilyttämät yhtenäiset asiakirjasarjat ovat 1500-luvulta.

Täydennetty 8.4. klo 17:26 Postin kommenteilla.

Lue myös: