1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sairaalat ja terveyskeskukset

Psykiatrian M-talo rakentuu aikataulussa Seinäjoella – uusissa tiloissa vältetään laitosmaisuutta ja käytetään uusinta teknologiaa

Uusi M-talo otetaan käyttöön lokakuun lopussa. Taloon tulee esimerkiksi lamppuja sellaisilla aallonpituuksilla, jotka edistävät paranemista.

M-talosta ei haluta perinteistä psykiatrista laitosta. Sinne tulee mm. kirjasto ja liikuntasali, jotka ovat kaikkien käytössä. Kuva: Elina Niemistö / Yle

M-talon eli Mahdollisuuksien talon rakentaminen Seinäjoen Kyrkösjärven rannalle etenee suunnitelmien mukaan.

Tarkoitus on, että Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiriin psykiatrian palvelut sekä joitain Seinäjoen kaupungin palveluita muuttaa uusiin tiloihin lokakuun aikana.

Psykiatrian toiminta-aluejohtaja, ylilääkäri Antero Lassilan mukaan koronakaan ei ole hidastanut rakennustöitä.

– Olemme varmaan olleet superonnekkaita, mutta ennen kaikkea taitavia, kun korona ei ole päässyt paria hyvin nopeasti rajattua tilannetta lukuunottamatta keskeyttämään rakentamista, Lassila toteaa.

M-taloon tulee psykiatrian ja kuntoutuksen palveluita, mutta myös muita toimintoja. Tarkoitus on, että esimerkiksi rakennuksen kirjasto-, ravintola- ja liikuntasalitilat ovat kaikkien käytössä.

– Arkkitehtuuri ja ulkoasu kuvastavat sitä, että sitä ei ole tarkoitettu psykiatriseksi laitokseksi.

Lamput, jotka edistävät toipumista

M-talossa on osastopaikkoja saman verran kuin psykiatrian toiminta-alueella on ollut pian jo pari vuotta. Maakunnassa toimivat poliklinikat jatkavat ennallaan, mutta Seinäjoen poliklinikat muuttavat uusiin tiloihin.

Toistaiseksi resurssit riittävät palveluiden järjestämiseen.

– Tulevaisuudessa on mietittävä, mistä saadaan riittävästi tekijöitä. Varmasti tulemme tarjoamaan laajemmin palveluita etäyhteyksillä siellä, missä se on sopivaa, Lassila sanoo.

Lassilan mukaan uusi talo yhden hengen huoneineen on suuri harppaus parempaan sekä hoidollisesti että potilaskokemuksena. Talon myötä saadaan paremmin käyttöön myös yhteispäivystyksen edut.

– Myös hoidolliset yksityiskohdat ovat ihan eri luokkaa kuin vanhoissa tiloissa. Esimerkiksi valaistus: lampuissa on aallonpituus sen mukaan, mikä edistää toipumista.

Lue seuraavaksi:

Seinäjoelle rakennetaan uusi sairaala

Psykiatriset potilaat eristettiin ennen kauas keskustoista, nyt psykiatria halutaan muun sairaanhoidon yhteyteen – "Vähennetään stigmaa"

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta tiistaihin kello 23 saakka.