1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rakennustyömaat

Pitäisikö rakennustyömaa sulkea koronatartuntojen takia? - Kansanedustaja Savio: “Meidän täytyy päästä koronasta eroon”

Suurin osa Pirkanmaan kansanedustajista haluaa, että suuret työmaat pitäisi sulkea laajojen altistusketjujen kohdalla.

rakennustyömaat
Tampereen areena
Tampereen Areena-työmaalla on ollut koronatartuntoja kevään aikana, mutta yhteistyöllä viranomaisten kanssa tilanteet on toistaiseksi saatu hallintaan. Jani Aarnio / Yle

Rakennustyömailla on jouduttu kevään aikana laittamaan työt stoppiin koronatartuntojen löytymisen ja altistusten vuoksi. Pirkanmaalla tilanne rakennustyömailla tartuntojen suhteen on toistaiseksi hallinnassa, vaikka ilman tartuntatapauksia ei täälläkään ole selvitty.

– Toistaiseksi työmaat on suljettu oma-aloitteisesti. Pääasiassa siksi, että karanteeni on pistänyt niin paljon porukkaa pois työmailta, kertoo Taysin infektioylilääkäri Jaana Syrjänen.

Kansanedustajat eri mieltä työmaiden sulkemisesta

Suurin osa eli yhdeksän Pirkanmaan kansanedustajista on sitä mieltä, että laajan altistumisen tullen työmaat pitäisi voida sulkea.

Yksi sulkemista kannattavista on perussuomalaisten Sami Savio, jonka mukaan rakennustyömaat tulee voida sulkea, jos havaitaan altistuksia tai koronaa.

– Suomi on taistellut muun maailman lailla yli vuoden koronakriisissä. Meidän täytyy päästä koronasta eroon. Rakennusalalla on esiintynyt tartuntoja moneen muuhun alaan verrattuna huomattavan paljon.

Kansanedustajista vain viisi on sitä mieltä, ettei poliittista sulkemispäätöstä pitäisi tehdä. Keskustan Arto Pirttilahti on yksi heistä.

Keskustan kansanedustaja Arto Pirttilahti
Keskustan Arto Pirttilahden mielestä tämänhetkinen toimintatapa on riittävä. "Omaehtoinen sulku ja karanteeni riittivät."Matias Väänänen / Yle

– Vastuu on näissä asioissa tilaajilla ja rakennuttajilla ja esimerkkitapauksessa on mielestäni toimittu hyvin.

Pirttilahti nostaa esimerkiksi Helenin (siirryt toiseen palveluun)ja Helsingin yliopiston työmaat, jotka tilaaja ja rakennuttaja päättivät sulkea viikoksi.

– Omaehtoinen sulku ja karanteeni riittivät. Mielestäni rakennustyömailla on onnistuttu ja tämänhetkinen toimintatapa on mielestäni riittävä.

"Tarvittaessa on otettava käyttöön kovemmat keinot"

Sosialidemokraattien Pia Viitasen mukaan on toimittava tilanteen mukaan. Sulkemiseen pitää hänen mukaansa olla mahdollisuus.

Viitanen muistuttaa, että jo nyt Avi voi tartuntatautilain mukaan päättää useampaan henkilöön kohdistuvasta pakollista terveystarkastuksesta.

– Tämä mahdollistaa toimet rakennustyömailla, joissa tartuntoja ollut. Kokonaisten työmaiden sulkeminen on ollut harvinaista, mutta jotkut urakoitsijat ovat sulkeneet niitä ryppäiden tukahduttamiseksi.

Kokoomuksen Pauli Kiurun mukaan on otettava käyttöön kovemmat keinot, mikäli ohjeita ja määräyksiä ei noudateta.

– Sulkeminen on raju toimenpide. Sen taloudelliset kustannukset ovat niin suuret, että pelko sulkemisesta pakottaa noudattamaan ohjeita.

Perussuomalaisten Savio ymmärtää, että sulkeminen on varmasti harmillinen päätös monen kannalta.

– Lisäksi on kuitenkin varmistettava myös se, että ulkomainen työvoima on Suomeen saavuttuaan valvotussa karanteenissa riittävän pitkän ajan.

Perussuomalaisten kansanedustaja Sami Savio
Perussuomalaisen kansanedustaja Sami Savio on työmaiden sulkemisen kannalla. "Rakennusalalla on esiintynyt tartuntoja moneen muuhun alaan verrattuna huomattavan paljon."Matias Väänänen / Yle

Perustuslaillista estettä sulkemiselle ei ole.

– Uskon, että kansalaiset ymmärtävät ja ovat mielissään kun tehdään määrätietoisia päätöksiä koronan saamiseksi kuriin, Savio painottaa.

Sosialidemokraattien Ilmari Nurminen on samaa mieltä.

– Viimesijaisena keinona viranomaisilla tulee olla mahdollisuus sulkea työmaa, mikäli työnantaja laiminlyö terveysturvallisen työympäristön.

Viranomaisella ei toistaiseksi ole valtuuksia sulkemiseen

Laillista estettä työmaiden sulkemiselle ei ole, mutta valtuuksia siihen ei viranomaiselle ole vielä annettu.

– Viranomaiselle ei ole esitetty valtuutta sulkea työmaat. Samanlainen meteli syntyi, kun esitettiin valtuutusta sulkea ravintolat, mutta perustuslain puitteissa sellainen voidaan kyllä myöntää, kertoo perustuslakiasiantuntija Pauli Rautiainen.

Tampereen massiivisella Areena-työmaalla on ollut koronatartuntoja kevään aikana, mutta yhteistyöllä viranomaisten kanssa tilanteet on toistaiseksi saatu hallintaan.

Tällä hetkellä Areena-työmaalla on selkeät varotoimet. Keskitytään hygieniaan, porrastuksiin ja rajataan alueita missä kukin pitää taukoja tai ruokailee. Lisäksi työmailla on koko ajan ollut maskipakko.

Pääurakoitsija SRV Pirkanmaan aluejohtaja Henri Sulankiven mukaan tartunnoista johtuvaan työmaan sulkuun on valmistauduttu suunnitelmin.

– Vaikutukset riippuvat lopulta siitä, missä vaiheessa työmaata tällainen sulku tulee. Tällä hetkellä näyttää epätodennäköiseltä, mutta ei voi tietää mihin tilanteet kehittyy. Kaikkien terveys edellä mennään.

Lue seuraavaksi