Hyppää sisältöön

Amerikkalainen terveysalan jätti ostaa suomalaisen kasvuyhtiön huippuhintaan – yhtiö kehittänyt laitteen, jolla diagnosoidaan infektiotauteja

Korona vauhditti tuntuvasti suomalaisyhtiön kasvua.

Kuvassa on Mobidiagin taudinaiheuttajia analysoiva testilaite. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Yhdysvaltalainen diagnostiikkalaitteiden valmistaja Hologic ostaa suomalais-ranskalaisen molekyylidiagnostiikkayhtiö Mobidiagin noin 668 miljoonan euron kauppahinnalla. Kauppahinta on poikkeuksellisen korkea listaamattomalle suomalaiselle kasvuyhtiölle.

Mobidiag työllistää lähes 230 henkeä, joista suurin osa on Suomessa. Yhtiön tärkeimpiä tuotteita on Novodig-laitealusta, jonka avulla diagnosoidaan infektiotauteja.

Mobidiagin kehittämän laitteen etuna on se, että sillä voidaan testata useita taudinaiheuttajia samanaikaisesti. Laitteen tuotekehitykseen on investoitu jo yli 130 miljoonaa euroa.

Vuonna 2000 perustetulla Mobidiagilla on laitteiden tuotekehitystä ja komponenttien valmistusta Ranskassa ja tytäryhtiöt Britanniassa sekä Ruotsissa.

Yhtiön viime vuoden liikevaihto oli 35 miljoonaa euroa. Liiketulosta ei ole vielä julkistettu.

Mobidiagin liikevaihto on kasvanut nopeasti viime vuosien aikana. Erityisesti viime vuonna alkanut koronatestaus on vauhdittanut kasvua. Mobidiag onnistui reagoimaan testaukseen hyvissä ajoin epidemian alkuvaiheessa.

Yhtiön toimitusjohtaja Tuomas Tenkanen pitää yrityskauppaa merkittävänä askeleena, sillä nopea kasvu on sitonut paljon rahaa.

– Tällä kaupalla pystymme todella investoimaan kasvuun sekä Suomessa että Ranskassa, Tenkanen sanoo.

Hän uskoo vahvaan kasvuun Suomessa jatkossakin. Tenkanen arvioi, että kauppa avaa uusia kanavia isommille markkinoille, myös Yhdysvaltoihin. Tenkasen mukaan merkittävin etu on mahdollisuus kasvattaa edelleen jo nyt täysillä käyvää tuotantoa.

Mobidiag yhdistyi vuonna 2013 ranskalaisen Genewaven ja suomalaisen Amplidiagin kanssa.

Yhdysvaltalainen Hologic on miljardiluokan yritys, joka on keskittynyt naisten terveyteen ja diagnostiikkalaitteisiin.