1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lomautukset ja irtisanomiset

Iisalmessa pidetään epätodennäköisenä, että koulujen koronatukea pitäisi maksaa takaisin opettajien lomautuksesta johtuen

Lomautukset toteutettiin ennen lukuvuoden alkamista.

Lomautukset ja irtisanomiset
Reppuja roikkuu tuoleilla koululuokassa.
Koronatuella on palkattu Iisalmeen kolme lisäopettajaa.Benjamin Suomela / Yle

Koulujen koronatukien käytöstä saattaa opetusalan ammattijärjestön OAJ:n selvityksen mukaan syntyä yhteensä jopa miljoonaluokan jälkiselvittely. Järjestön mukaan parisenkymmentä kuntaa on lomauttanut opetushenkilöstöä opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän korona-avustuksen ehtojen vastaisesti.

Myös esimerkiksi Iisalmessa ja Sonkajärvellä lomautettiin opettajia viime kesänä ennen lukuvuoden alkamista. Iisalmen sivistyksen ja hyvinvoinnin toimialajohtaja Kirsi-Tiina Ikonen ei kuitenkaan pidä todennäköisenä, että kaupunki joutuisi palauttamaan saamiaan tukia.

Tuen ehtojen mukaan tuki pitää maksaa takaisin niiltä osin, miltä lomautuksen vaikutukset ovat kohdistuneet toimintoihin, joihin avustusta on haettu.

– Meillä avustus on käytetty lisäopettajien palkkaamiseen, mutta lomautukset tapahtuivat jo ennen kuin uusien opettajien virkasuhteet alkoivat, Ikonen sanoo.

Iisalmi sai tukea koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vaikutusten tasoittamiseen esi- ja perusopetuksessa noin 128 000 euroa. Sillä palkattiin kolme lisäopettajaa yläkoulun puolelle koko lukuvuodeksi, eli he ovat virkasuhteessa edelleen. Heitä ei ole lomautettu missään vaiheessa, eikä muitakaan opettajia enää lukuvuoden ollessa käynnissä.

Lue myös:

Iisalmi ja Sonkajärvi ovat lomauttaneet opettajat juuri ennen kouluvuoden aloitusta

Lue seuraavaksi