Hyppää sisältöön

Uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle historiallisen suuri lahjoitus

Helsinkiin suunnitellulle museolle on kerätty yksityistä rahoitusta ainakin 24 miljoonaa.

Uutta museota varten suunnitellaan perustettavaksi tämän vuoden aikana museosäätiö, jolle kerätään vähintään 150 miljoonan euron pääoma. Kuvassa Designmuseo sisältä vuonna 2018. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle on kerätty yksityistä rahoitusta tähän mennessä ainakin 24 miljoonaa euroa, kertoi Helsingin kaupunki torstaina.

Jane ja Aatos Erkon säätiö, Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden ovat ehdollisesti sitoutuneet Helsinkiin suunnitellun arkkitehtuuri- ja designmuseon pääomittamiseen yhteensä vähintään 24 miljoonalla eurolla.

Osuudesta 20 miljoonaa myöntää Jane ja Aatos Erkon säätiö. Säätiön avustus on suurin Suomessa koskaan kulttuurille tehty yksityinen lahjoitus.

Svenska kulturfonden on puolestaan tehnyt ehdollisen päätöksen kahden miljoonan euron pääomituksesta. Lisäksi Suomen Kulttuurirahasto on alustavasti mukana vähintään kahdella miljoonalla eurolla.

Kokonaisuus on Suomen oloissa poikkeuksellisen merkittävä, Helsingin kaupunki kertoi tiedotteessa.

Museo on suunnitteilla Helsingin Eteläsatamaan. Museon toteuttamisesta on tarkoitus järjestää erillinen arkkitehtuurikilpailu.

Vuonna 2023 lopulliset päätökset

Uutta museota varten suunnitellaan perustettavaksi tämän vuoden aikana museosäätiö, jolle kerätään vähintään 150 miljoonan euron pääoma. Tästä valtio ja Helsingin kaupunki maksavat kumpainenkin 60 miljoonaa euroa, ja vähintään 30 miljoonaa euroa kerätään yksityisiltä tahoilta.

Säätiön hallintaan siirtyisivät Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon säätiöiden nykyiset kokoelmat. Säätiö hallinnoisi myös uuden museon pääomaa, jonka tuotoilla toimintaa rahoitettaisiin.

Toteutusmallin ovat laatineet yhteistyössä valtio ja Helsingin kaupunki.

Maaliskuussa opetus- ja kulttuuriministeriö ja Helsingin kaupunki asettivat hankkeelle ohjausryhmän, jonka tehtävänä on museon perustamisen valmistelu ja ohjaaminen. Ohjausryhmän puheenjohtaja on Valtiokonttorin pääjohtaja Timo Laitinen, ja hankkeen johtajana aloittaa toukokuussa Kaarina Gould.

Hankkeen valmistelun arvioidaan kestävän vuoden 2023 loppuun, jolloin tehdään lopulliset päätökset hankkeen toteuttamisesta.

.
.