Hyppää sisältöön

Ministeri Kiuru A-Talkissa: Astra Zenecan rokotteen yhteys veritulppiin vaikuttaa Suomen koronarajoitusten purkuun

Hallitus joutuu päivittämään aikuisten rokotussuunnitelmaa. Astra Zenecan rokotteella on vaikutusta myös koronarajoitusten purkamiseen.

Ministeri Krista Kiuru kommentoi A-Talkissa Astra Zenecan rokotteen vaikutuksia hallituksen exit-suunnitelmiin.
Peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kommentoi Astra Zenecan rokotteen vaikutuksia hallituksen exit-suunnitelmiin.

Peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan Astra Zenecan koronarokotteen yhteys veritulppiin vaikuttaa myös Suomen suunnitelmiin purkaa koronarajoituksia.

– Astra Zenecan rokote ei ole sillä tavalla käytettävissä, kun me olemme ajatelleet ja se vaikuttaa rokotestrategiaan. Meillä on ollut halu toteuttaa sitä EU:ssa asetettua 70 prosentin tavoitetta aikuisten rokottamiseksi kesällä.

– Pelkona on se, että tämä asettaa rokotekattavuutta eri asentoon. Joudumme pohtimaan seuraavan viikon aikana, minkälaista rokotekattavuutta lähdetään nyt hakemaan. THL:n tietojen mukaan tavoitteisiin ei näillä näkymin päästä, mutta aikuisten rokottamisesta ei jousteta. Kaikki rokotteet mitä maahan saadaan, käytetään.

Tervahauta: ”Tarvitaan näkymä kohti kesää”

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta muistuttaa, että Suomi on edelleen korkeissa ilmaantuvuusluvuissa, mutta koronarajoituksia voidaan jo suunnitella.

– Liikkumisrajoituksia laadittiin siltä varalta, että meille käy huonosti kevään aikana. Edelleenkin sen tyyppinen varaus pitäisi pystyä tekemään. Rajoitusten purkaminen ei ole tämän päivän asia, mutta tarvitaan näkymää kohti kevättä ja kesää.

– Jos kansalaiset noudattavat rajoituksia huolellisesti, rokotukset etenevät ja kaikki menee hyvin, niin reilun kuukauden päästä nähdään toisenlaisia ilmaantuvuuslukuja.

Korkman: ”Exit nostaa talouden tunnelmia”

Taloustieteilijä Sixten Korkmanin mukaan Suomeen tarvitaan selkeä, järkevä ja joustava exit-suunnitelma. Hän ei näe koronakriisin ja talouden välillä ristiriitaa.

– Vallalla ei ole sellaista ajatusta, että kunhan vain tingitään terveydestä, niin talous menee hulppeasti. Jos emme pysty taltuttamaan koronaa, taloudessakaan ei mene hyvin. Nyt voidaan vihdoin miettiä, miten tästä päästään eroon. Tämä nostaa talouden tunnelmia arvokkaalla tavalla.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mielestä hallituksen suunnitelma koronarajoitusten purkamisesta on jäänyt kesken.

– Olisin toivonut exit-strategiasta kunnianhimoisempaa. Ehkä sieltä puuttui työvälineitä kuten koronapassi. Koronaa ei ole voitettu, ja luvut ovat sen verran korkealla että jos ote lipsuu, niin voimme olla nopeasti samassa tilanteessa.

A-Talkissa keskusteltiin torstaina hallituksen suunnitelmista purkaa koronarajoituksia.

Hallitus julkistaa suunnitelman perjantaina

Hallitus esitteli torstaina oppositiolle suunnitelman siitä, miten ja millä aikataululla koronarajoituksia voitaisiin purkaa Suomessa. Ylen käsiinsä saaman hallituksen suunnitelman mukaan rajoituksia alettaisiin purkaa jo huhtikuussa.

Koronarajoituksia on tarkoitus purkaa vähitellen, kahden tai kolmen viikon välein. Mikäli tautitilanne pysyy aisoissa, Suomi voi olla lähellä normaalioloja elokuun lopussa.

Rajoitusten poistamiseen kesää kohden liittyy vielä paljon epävarmuuksia. Jos tautitilanne ottaa takapakkia tai rokotukset eivät etenekään toivotusti, rajoitukset voivat pysyä pidempään tai niitä saatetaan jopa joutua kiristämään.

Valtioneuvosto julkistaa exit-suunnitelman kokomaisuudessaan perjantaina.

Mikä on hallituksen suunnitelma ulos koronasta? A-Talkissa keskustelivat peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta ja taloustieteilijä Sixten Korkman.

Lue lisää:

.
.