1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Parikkala

Kunnanhallituksen puheenjohtaja kiistää olleensa tietoinen päättäjien välejä hiertäneen yhtiön perustamisesta Parikkalassa

Kunnanvaltuustossa vaadittiin vastauksia kunnanhallituksen puheenjohtajalta Ari Bergiltä (kesk.) tämän roolista Parikkalan Raja -yhtiön perustamisessa.

Parikkalan kunnanvaltuusto pui kunnanhallituksen epäluottamukseen liittyviä asioita pitkään torstaina. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Parikkalan kunnanhallituksen yllätyskäänteet saivat ainakin jonkinasteisen päätöspisteen torstaina, kun Parikkalan kunnanvaltuusto myönsi eron kunnanhallituksen ensimmäiselle varapuheenjohtajalle Mirja Sikiölle (sd.).

Sikiö oli pyytänyt eroa kunnanhallituksesta häneen kohdistuvan epäluottamuksen takia. Taustalla ovat Parikkalan Raja -yhtiön perustamiseen liittyvät sotkut.

Vielä viime viikolla koko kunnanhallitus päätti pyytää eroa, mutta eilen keskiviikkona kunnanhallitus veti esityksensä pois.

Lue lisää: Draama puhkesi pienessä itärajan kunnassa: Parikkalan kunnanhallitus pyysi viikko sitten eroa, nyt se perui eronsa

Keskustelua kiistanalaisesta yhtiöstä

Valtuuston päätöstä edelsi pitkä ja monipolvinen keskustelu, jonka keskiössä oli Parikkalan Raja Oy:n perustaminen. Asia on hiertänyt päättäjien välejä.

Julkisuudessa olleiden tietojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan kunnanhallituksen puheenjohtaja Ari Berg (kesk.) ja kunnanhallituksen nyt eronnut varapuheenjohtaja Mirja Sikiö eivät aikoinaan kertoneet omaa osuuttaan asioiden taustalla muille päättäjille eivätkä kunnanjohtaja Vesa Huuskoselle.

Kunnan silloinen elinkeinojohtaja Pekka Reiman lähetti yhtiön perustamispaperit Patentti- ja rekisterihallitukseen ilman, että kunnanjohtaja Vesa Huuskosen sai etukäteen tietää asiasta.

Parikkalan kunnanhallitus piti yhtiön perustamista kunnan etujen vastaisena ja perui yhtiön perustamisen.

Yhtiön perustamiseen liittyvät epäselvyydet nousivat hiljattain uudelleen esiin hallinto-oikeudessa, jossa käsitellään elinkeinojohtaja Pekka Reimanin irtisanomista.

Mirja Sikiö viesti keskiviikkona Ylelle, että Bergillä oli osuutta yhtiön perustamisessa.

Kunnanhallituksen puheenjohtajalta vaadittiin vastauksia

Kunnanjohtaja Vesa Huuskonen sanoi puheenvuorossaan torstain valtuustossa, että hänen käsityksensä mukaan Mirja Sikiö oli ollut yhteydessä Ari Bergiin ennen yhtiön perustamispapereiden lähettämistä.

SDP:n valtuutettu Päivi Tynnilä sanoi kokeneensa, että Mirja Sikiö on joutunut ajojahdin kohteeksi.

Eero Nykänen (kok.) totesi, että kunnanhallituksen työrauhan takaamiseksi olisi hyvä, jos myös kunnanhallituksen puheenjohtaja Ari Berg (kesk.) ilmoittaisi eroavansa.

Osa valtuutetuista vaati Bergiltäselvitystä Bergin roolista Parikkalan Raja -yhtiön perustamisessa.

Berg: En ollut tietoinen

Berg vastasi valtuutetuille, ettei hän ollut tietoinen yhtiön perustamisesta. Hän ei omien sanojensa mukaan myöskään muista, että hänelle olisi soitettu yhtiöön liittyvissä asioissa.

– Uskon, että kukaan ei ole tahallisesti sotkeutunut asiaan tai ohittanut viranhaltijoita. En ole puuttunut rajayhtiön perustamiseen liittyviin asioihin enkä ole painostanut ketään, Berg kertoi valtuutetuille.

Berg ei ollut kunnanhallituksen kokouksessa vuonna 2019, jolloin yhtiö lopulta päätettiin perustaa.

Valtuustokeskustelu ei johtanut muutettuun esitykseen vaan kunnanvaltuusto myönsi eron Mirja Sikiölle.

Kunnanhallituksen ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi nousee Päivi Tynnilä (sd.). Muuten kunnanhallitus jatkaa vanhalla kokoonpanolla.