1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ampuma-aseet

Yhdysvalloissa presidentti Biden julkisti listan aseväkivaltaa hillitsevistä toimista

Lähes 40 000 amerikkalaista kuolee ampumisissa joka vuosi.

ampuma-aseet
Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden puhui Valkoisen talon puutarhassa.
Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden puhui aseväkivallan nujertamiseen tarkoitetuista toimista Valkoisen talon puutarhassa. EPA

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden julkisti torstaina listan toimista, joiden tarkoituksena on hillitä aseväkivaltaa maassa. Biden haluaa muun muassa pysäyttää "aaveaseiden" yleistymisen.

Termillä tarkoitetaan kotikutoisia ampuma-aseita, jotka on valmistettu erillisistä osista ja joilla ei ole valmistajan sarjanumeroa. Viranomaiset eivät voi jäljittää tällaisia aseita rikostutkinnoissa.

Biden haluaa myös tiukentaa säädöksiä, jotka koskevat pistoolia vakauttavia lisäosia. Tällaiset lisäosalla varustetut pistoolit luokiteltaisiin lyhytpiippuisiksi kivääriaseiksi, jolloin niitä koskisi tiukempi kontrolli.

Bidenin mukaan hänen ehdotuksensa ovat vasta alku, ja hän vaati kongressia ryhtymään pitemmälle meneviin toimiin, joihin kuuluu muun muassa aseostajien taustojen lisäselvitykset.

Biden ilmoitti myös David Chipmanin nimittämisestä vaikutusvaltaisen viraston ATF:n johtoon. Oikeusministeriön alainen ATF vastaa muun muassa aseiden ja räjähteiden valvonnasta. Virastolla ei ole ollut vuodesta 2015 senaatin vahvistamaa johtajaa.

Lähes 40 000 amerikkalaista kuolee ampumisissa joka vuosi. Bidenin kaudella joukkoampumisia on ollut Coloradossa, Georgiassa ja Kaliforniassa.

Lue myös:

Presidentti Bidenilta tulossa asetuksia, joiden tarkoitus on hillitä aseväkivaltaa Yhdysvalloissa

Maamiinakiellolle takaisku: Biden jatkaa Trumpin linjalla – Lue, missä jamassa jalkaväkimiinojen kieltäminen maailmalla on nyt

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi