Hyppää sisältöön

Kaikki konduktöörit jäävät aamulla kotiin Kouvolassa – pelkäävät, että työpäivä olisi pakko aloittaa jatkossa Helsingistä

Mielenilmaus saattaa näkyä junaliikenteen häiriöinä perjantaina.

Konduktöörien mielenilmaus saattaa häiritä junaliikennettä perjantaina. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Konduktöörit järjestävät perjantaina koko päivän mittaisen mielenilmauksen Kouvolassa. Protesti alkaa aamulla kello 4.30 ja päättyy keskiyöllä.

– Emme saavu työvuoroihimme perjantaina ollenkaan, konduktööri Tuomas Seppänen sanoo. Hän on myös JHL:n Raideammattilaisten osasto 72:n puheenjohtaja.

Kotiin jäävät kaikki työvuoroissa olevat Kouvolasta käsin työskentelevät konduktöörit. Kouvolassa on yhteensä 26 konduktöörin ja kaukoliikennekonduktöörin sekä yhden esimiehen tukikohta.

Konduktöörit jäävät kotiin, koska työnantaja VR on ilmoittanut käynnistävänsä yt-neuvottelut matkustajaliikenteen palveluyksikön Kouvolan työpisteen henkilökunnalle.

Kouvolan työpisteen konduktöörit työskentelevät merkittävän osan työajastaan Kouvolan ja Kotkan sekä Kouvolan ja Lahden välillä kulkevissa junissa.

Mielenilmaus saattaa Seppäsen mukaan häiritä junaliikennettä laajemminkin perjantaina.

Ilmoitus oli järkytys

Yt-neuvottelut alkavat huhtikuun 15. päivä. Työnantajan tavoitteena on yhtenäistää taajamajunaliikenteen palvelumalleja.

– Käytännössä se tarkoittaa sitä, että meidät liitetään Helsingistä käsin toimivan lähiliikenteen piiriin, Tuomas Seppänen sanoo.

Kouvolasta käsin työskentelevät konduktöörit ovat tähän saakka kuuluneet kaukoliikenteen palveluyksikköön.

Konduktöörit pelkäävät, että siirto toiseen organisaatioon tarkoittaisi monen kohdalla käytännössä töiden loppumista.

– Nyt työvuoromme alkavat ja päättyvät Kouvolaan. Meidän pitäisi jatkossa aloittaa vuorot Helsingistä tai Riihimäeltä. Sinne pitäisi kulkea omalla autolla, ellei junalla pääsisi vuoron alkuun. Työpäivistä tulisi järjettömän pitkiä.

– Työnantajan ilmoitus tuli meille järkytyksenä. Se oli täysi tyrmistys. Kouvola on hyvä paikka pyörittää lähiliikennettä, kaikkea ei tarvitse siirtää Helsinkiin.

Seppäsen mukaan VR:n viime vuoden puolella ilmoittamat suuret lomautukset pyörivät Kouvolan väellä parhaillaan. Mittavat säästötoimet olivat seurausta koronapandemian aiheuttamasta matkustajakadosta.

– Meidän jäsenistömme uskoo, että jo nyt käynnissä olevat lomautukset olisivat riittäneet viemään koronaepidemian yli, Seppänen sanoo.

Yt-neuvotteluiden alkamisesta kertoi aiemmin Kouvolan Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

.
.