Väkivaltaisuudet jatkuivat Pohjois-Irlannissa – poliisi käytti vesitykkejä Belfastissa

Mellakoitsijat heittivät kiviä, polttopulloja ja ilotulitteita poliisia kohti.

Väkivaltaisuudet jatkuvat Pohjois-Irlannissa
Väkivaltaisuudet jatkuvat Pohjois-Irlannissa

Väkivaltaisuudet jatkuivat Pohjois-Irlannissa torstaina jo seitsemättä yötä.

Poliisi joutui käyttämään vesitykkejä mellakoiden hillitsemiseksi Belfastin länsiosassa, jossa mellakoitsijat heittivät kiviä, polttopulloja ja ilotulitteita poliisia kohti.

Poliisi on neuvonut ihmisiä välttämään tiettyjä alueita Belfastissa.

Mellakointi Pohjois-Irlannissa alkoi pääsiäisenä, jolloin levottomuuksissa loukkaantui 41 poliisia. Mellakoissa on kaikkiaan loukkaantunut yhteensä 55 poliisia.

Torstain vastaisena yönä mellakoitsijat sytyttivät bussin tuleen Belfastin kaupungin Lanark Wayllä. Lisäksi sadoista mielenosoittajista koostuvat väkijoukot heittelivät alueella polttopulloja ja hyökkäsivät poliisin kimppuun.

Poliisin pidättämistä mellakoitsijoista nuorimmat ovat olleet 13–14 -vuotiaita.

Väkivaltaisuuksien taustalla on pettymys viranomaisten päätökseen jättää syyttämättä tasavaltalaisen IRA-järjestön jäsenen Bobby Storeyn hautajaisiin osallistuneita henkilöitä.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) väkivaltaisuuksien taustalla vaikuttaa myös tyytymättömyys Britannian EU-eron aiheuttamiin rajatarkastuksiin ja tavarakaupan häiriöihin.

Britannian pääministeri Boris Johnson ja Irlannin pääministerit Micheal Martin vetosivat torstaina mellakoitsijoihin ja pyysivät heitä lopettamaan väkivaltaisuudet.

Poliisia kohti heitettiin ilotulitteita Springfield Roadin alueella Belfastissa Pohjois-Irlannissa viime yönä. Kuva: Paul Faith / AFP

Myös paikallisen hallinto on yrittänyt rauhoitella tilannetta, kun Irlantia tukevat katoliset tasavaltalaiset ja brittanniamieliset protestantit julkaisivat yhteisen lausuntonsa.

– Olemme syvästi huolissamme tapahtumista, joita olemme nähneet kaduillamme, lausunnossa sanottiin.

– Vaikka poliittiset näkemyksemme ovat monissa asioissa hyvin erilaiset, olemme kaikki yhdessä tukemassa lakia ja järjestystä ja ilmaisemme kollektiivisesti tukemme poliisille, lausunnossa sanottiin.

Myös Yhdysvaltain hallinto on ilmaissut olevansa huolissaan. Maan ulkoministeriö kommentoi, ettei vuoden 1998 pitkänperjantain sopimus rauhasta Pohjois-Irlannissa saa jäädä Britannian EU-eron jalkoihin.

Aiheesta lisää: