Hyppää sisältöön

Kirjeenvaihtajalta: Biden haastoi asejätit – nyt puhutaan historiallisista muutoksista Yhdysvalloissa

Bidenin mahdollisuudet muuttaa aselakeja eivät koskaan aiemmin ole olleet näin hyvät, Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen arvioi.

Joe Bidenin ja hänen lähipiirinsä toimintaa leimaa palava halu jäädä maailmanhistoriaan merkkihenkilöinä. Kuva: Jim Watson / AFP

WASHINGTON Yhdysvaltain nykyinen hallinto eroaa edeltäjästään perspektiivin osalta.

Donald Trumpin hallinto eli kädestä suuhun. Tviitistä toiseen. Joe Bidenin hallinto on asettanut katseensa pitkälle tulevaisuuteen.

Bidenin ja hänen lähipiirinsä toimintaa leimaa palava halu jäädä maailmanhistoriaan merkkihenkilöinä. Biden sanoi ilmasto- ja infrastruktuurihankkeita esitellessään (siirryt toiseen palveluun) tähtäävänsä siihen, että 2050-luvulla hänen hallintoaan muistellaan planeetan kehityksen kääntäjänä, tuhosta parempaa kohti.

On eri asia, mitä Biden oikeasti saa aikaiseksi, mutta Yhdysvaltain nykymenoa ymmärtääkseen tämä kannattaa pitää mielessä. Bidenilla on suuret suunnitelmat ja tahtoa puskea tärkeinä pitämiään asioita maaliin.

Tämän on saanut kokea nyt myös Yhdysvaltain aseteollisuus. Presidentti on lähtenyt tosissaan haastamaan sitä.

Biden sanoi torstaina Valkoisessa talossa, että hän haluaa poistaa asevalmistajien syytesuojan. Aseiden valmistajat ovat ainoa miljardiluokan teollisuudenala, jota ei voi haastaa oikeuteen Yhdysvalloissa.

Joukkokanteista vuosikymmeniä kärsineet tupakka- ja lääketeollisuus ovat protestoineet tällaista etuoikeutta vastaan. Monet muutkin kritisoivat asefirmojen koskemattomuutta.

Biden taisteli jo senaattorina aseteollisuutta vastaan, koska uskoo maan karmeiden väkivaltatilastojen olevan aseteollisuuden syytä.

Aseita on hänen mielestään liian helppoa hankkia.

Yhdysvalloissa joutuu aseväkivallan uhriksi keskimäärin 316 ihmistä päivässä. Heistä 108 kuolee. Aseiden välityksellä menehtyi viime vuonna yli 43 000 yhdysvaltalaista (siirryt toiseen palveluun).

Kongressissa republikaanit ovat torpanneet yritykset muuttaa aselakeja, mutta paikallisella tasolla muutoksia on tehty.

Useissa osavaltioissa on länsirannikon Washingtonin johdolla rajoitettu vaarallisten AR-15 -puoliautomaattikivääreiden myyntiä ja lisätty aseenostajien tarkastuksia.

Biden haluaa samantyyppiset tiukemmat rajoitukset koko maahan. Hän kuvasi puheessaan Yhdysvaltain aseväkivaltaa epidemiaksi, joka on "häpeällistä maan kansainväliselle maineelle." (siirryt toiseen palveluun)

Tähän saakka kansallinen kivääriyhdistys NRA – maan suurin aselobbari ja yksi suurimmista republikaanipoliitikkojen vaalirahoittajista – on aina vetänyt pidemmän korren.

NRA:n asema on kuitenkin heikentynyt järjestön talousvaikeuksien myötä.

Lisäksi yleinen ilmapiiri on jatkuvien joukkoampumisten myötä muuttunut. Jo selvä enemmistö kansasta kannattaa aselakien tiukentamista (siirryt toiseen palveluun).

Demokraateilla on enemmistö koko kongressissa ainakin 2022 loppuun saakka. Bidenilla on siis elämänsä tilaisuus toteuttaa se, mitä hän turhaan yritti kongressissa vuosikymmeniä.

Aselakien tiukentaminen ja asevalmistajien immuniteetin purkaminen olisivat historiallisia, supervallan suuntaa muuttavia tekoja.

Korjattu 10.4. klo 6: Biden ei ollut kongressiedustajana, vaan taisteli kongressissa aseteollisuutta vastaan senaattorina vuosikymmenien ajan.