Hyppää sisältöön

Osaatko tunnistaa ja torjua haitalliset vieraslajit? Esimerkiksi komealupiini ja kurtturuusu ovat riski myös Lapissa

Kampanjan teemalajeina ovat erityisesti kurtturuusu, espanjansiruetana, komealupiini sekä jättipalsami, jotka kaikki ovat tuttuja myös Lapissa.

Yksi Luonnonvarakeskuksen kampanjan teemalajeista on espanjansiruetana, josta on Lapissa tehty havaintoja ainakin Rovaniemellä. Kuva: Marko Melto / Yle

Luonnonvarakeskuksen aloitteesta käynnistetty Kutsumaton vieras -kampanja kannustaa erityisesti kotipuutarhureita ja lähiluonnon hyvinvoinnista kiinnostuneita tunnistamaan ja torjumaan haitallisia vieraslajeja elinympäristöistään.

Kampanjan teemalajeina ovat erityisesti kurtturuusu, espanjansiruetana, komealupiini sekä jättipalsami. Näistä kaikista lajeista on vähintäänkin joitakin havaintoja myös Lapissa.

– Komealupiini on levittäytymässä Lappiin. Sitä esiintyy Rovaniemen seudulla ja pohjoisimmat havainnot taitavat olla Saariselältä. Lapissa esiintyy myös komealupiinin sukulaista alaskanlupiinia ja kurtturuusua esiintyy ainakin Kemin ja Rovaniemen seudulla. Espanjansiruetanaa ei aivan pohjoisimmassa Suomessa vielä esiinny, mutta lajista on joitakin havaintoja myös Rovaniemeltä. Jättipalsamia ei aivan pohjoisimmassa Lapissa ole, vaikkakin joitakin yksittäisiä havaintoja on Sodankylästä ja Ivalosta, Luonnonvarakeskuksen tutkija Miia Jauni kertoo.

Kevät ja alkukesä ovat otollisinta aikaa vieraslajien torjuntaan, kun lajit eivät ole päässeet vielä lisääntymään ja jo pienillä teoilla on merkitys.

– Keskeinen seikka haitallisista vieraslajeista puhuttaessa on ennaltaehkäisy. Pääsääntöisesti Lapin tilanne vieraslajien suhteen ei ole ollenkaan niin paha kuin täällä etelässä. Tärkeää olisi, etteivät haitalliset vieraslajit pääsisi levittäytymään laajalle Lapissa. Onneksi ilmasto vielä osittain rajoittaa laajempaa leviämistä Lapissa, Jauni summaa.

Hyviä vinkkejä erityisesti vieraslajikasvien sekä espanjansiruetanan leviämisen estämiseksi ovat esimerkiksi seuraavat:

1. Ota selvää lajeista ja niiden leviämispotentiaalista ennen kuin istutat niitä pihallesi tai puutarhaasi. Kannattaa valita alkuperäisiä tai haitattomiksi tiedettyjä lajeja ja välttää haitalliseksi tunnistettuja vieraslajeja.

2. Puutarhajätteen sekä maa-aineisten käsittelyyn kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Niiden mukana voivat levitä myös vieraslajit. Kasvijätettä ei pidä esimerkiksi jättää metsänreunaan tai ojan penkalle, sillä ne voivat siten levitä luontoon.

3. Helppo tapa estää siemenlevintäisten vieraskasvien, kuten komealupiinin, leviämistä, on poimia kesällä kukat maljakkoon niin, ettei kasvi ehdi siementämään.

Haitalliset vieraslajit ovat ihmisten toiminnan seurauksena Suomeen rantautuneita uusia lajeja, jotka aiheuttavat luontokatoa. Niillä on haittavaikutuksia ympäristöön, talouteen ja terveyteen aina lajien välisen kilpailun kiristymisestä tautien leviämiseen.

.
.