1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Mikkelin vankilassa ensimmäinen koronatartunta, positiivinen testitulos vankilan työntekijältä

Karanteenissa on aluejohtajan mukaan yksittäisiä henkilöitä vankilan sisällä.

koronavirus
Anonyymi tutkintavanki valvotussa tapaamistilassa Mikkelin vankilassa.
Tutkintavanki valvotussa tapaamistilassa Mikkelin vankilassa.Mikko Savolainen / Yle

Mikkelin vankilassa on havaittu ensimmäinen koronatartunta koko koronaepidemian aikana. Tartunta on todettu 28. maaliskuuta vankilan työntekijällä, ei vangilla. Tartunnan takia karanteenissa on yksittäisiä henkilöitä vankilan sisällä.

Vankilat luokitellaan paikoiksi, joissa taudin leviämisen riski on iso, joten koronatoimiin kiinnitetään nyt erityistä huomiota. Valmiuspäällikkö Anssi Vuosalmi Rikosseuraamuslaitoksesta kertoo, että vankilassa on päällä vierailukielto.

– Toistaiseksi ei ole tiedossa yhtään jatkotartuntaa, ja mitään näyttöä ei ole siitä, että siellä olisi laitosleviäminen käynnissä, Vuosalmi sanoo.

Suljetun laitosympäristön riskien takia tavoitteena on ehkäistä tartunnat vankiloissa kokonaan, ja Vuosalmen mukaan siinä onkin Suomessa onnistuttu melko hyvin. Helsingin vankila on kuitenkin paraikaa täydessä sulkutilassa ja vangit karanteenissa useiden koronatartuntojen vuoksi.

Yleisesti ottaen vankiloissa pyritään noudattamaan samoja koronaturvatoimia kuin muuallakin eli käyttämään kasvomaskeja, huolehtimaan turvaväleistä ja pitämään ryhmäkoot pieninä. Henkilökunnalla on maskipakko.

– Olemme koronaepidemian aikana joutuneet myös rajoittamaan vankien poistumislupia, ja niitä annetaan vain erittäin tärkeästä syystä. Valvottomia tapaamisia ei myöskään ole järjestetty. Suojapleksein ja turvavälein on kuitenkin muita tapaamisia, kertoo Itä- ja Pohjois-Suomen rikosseuraamusalueen johtaja Mika Antikainen.

Rikosseuraamuslaitoksesta muistutetaan myös, että vankien terveydentila on keskimäärin ehkä muuta väestöä heikompi, joten koronatartunta saattaa muodostaa vangeille tavallista suuremman riskin.

Lue seuraavaksi