Hyppää sisältöön

Vaasalaisten meripelastajien ohjaamosimulaattori palkitaan vuoden turvallisuustekona

Vaasalaisten opit on tarkoitus levittää koko valtakunnan meripelastajien käyttöön.

Vuoden turvallisuusteko -palkinnon vastaanottavat ohjaamosimulaattorin kehittäneet Samuli Latomäki (vas.), Sami Kotajärvi, Raija Koivisto, Mikko Lehtimäki, Teemu Vainionpää ja Eetu Kankaanpää. Kuva: Mikko Lehtimäki/Vaasan meripelastusyhdistys

Suomen meripelastusseura palkitsee tänään perjantaina vuoden turvallisuustekona meripelastusseuran pelastusveneiden ohjaamosimulaattorin kehittämis- ja rakentamistyön.

Simulaattorin on rakentanut vapaaehtoistyönä vaasalainen työryhmä. Ryhmä käytti simulaattorin valmistamiseen yli 800 henkilötyötuntia.

Vapaaehtoiset meripelastajat harjoittelevat hankalia tilanteita turvallisesti, tehokkasti, ympäristöystävällisesti ja taloudellisesti ohjaamosimulaattorin avulla. Vaasalaisten opit on tarkoitus levittää valtakunnallisen meripelastusseuran jäsenistölle.

Nopea avuntarve huonoissakin olosuhteissa

Koulutus on tärkeää, sillä meripelastusseuran 130 pelastusvenettä ovat vesillä avovesiaikaan lähes päivittäin. Ihmishenkien pelastaminen vaatii nopeaa etenemistä tapahtumapaikalle myös huonoissa olosuhteissa. Myös pelastusveneiden nopeudet ovat viime vuosikymmeninä moninkertaistuneet.

– Meripelastusseuran alukset ovat välttyneet vakavilta onnettomuuksilta, vaikka pieniä pohjakosketuksia tapahtuukin vuosittain. Läheltä piti -tilanteiden syitä selvitettäessä on niiden yhdeksi merkittäväksi syyksi havaittu puutteet ohjaamotyöskentelyssä, Suomen meripelastusseura kertoo palkintotiedotteessaan.

Ohjaamosimulaattorin suunnitellut ja rakentanut työryhmä koostuu Vaasan meripelastusyhdistyksen vapaaehtoisista ja siihen kuuluvat Mikko Lehtimäki (suunnittelu ja yleisjohto), Jani Kallio (ohjaamon rakentaminen), Samuli Latomäki (IT), Teemu Vainionpää (rakentaminen), Raija Koivisto (tilat ja hallinto), Sami Kotajärvi (sähkötyöt) sekä Eetu Kankaanpää (luonnosmallit).

Ohjelmiston simulaattoriin toimitti suomalainen Stormwind Oy, joka toimii meripelastusseuran yhteistyökumppanina simulaattoreiden kehittämisessä.

Lue vielä:

.
.