Hyppää sisältöön

Majakkalaiva Kemistä tehty selvitys avaa paikallaan pysyneiden alusten mielenkiintoista historiaa – "Majakkalaivailmiö sinänsä oli aika lyhytaikainen ilmiö"

Suomen viimeisen toiminnassa olleen majakkalaiva Kemin historiasta on valmistunut kattava selvitys. Restaurointityön yhteydessä valmistunut lähes kolmesataasivuinen selvitys on verkkojulkaisu, jonka voi lukea museoviraston sivulta.

Majakkalaiva Kemi on ollut viime talven telakalla korjattavana Suomenlinnassa. Kuva: Wikimedia commons

Majakkalaiva Kemi kuuluu Suomen merimuseon kokoelmiin ja parhaillaan restauroitavana oleva alus on myöhemmin tarkoitus avata yleisölle näyttelykohteena. Merimuseon kokoelmista kansallismuseossa vastaava intendentti Timo Kunttu on tyytyväinen, että laivan historia on nyt koottu yhteen.

– Majakkalaiva alustyyppinä on jo sinällään aika erikoinen tapaus, että siinä missä muiden laivojen tarkoitus on liikkua, niin majakkalaivan tarkoitus on pysyä paikallaan. Majakkalaivailmiö sinänsä oli aika lyhytaikainen ilmiö, jolle oli siinä vaiheessa tarvetta, kun laivaliikenne alkoi voimakkaasti vilkastua ja kun majakkaverkosto ei ollut vielä täydentynyt.

Kunttu kertoo, että Kemi jäi viimeiseksi majakkalaivaksi vuonna -60, se oli myös eniten asemapaikkaa vaihtanut majakka-alus. Laivalla ehti olla monta nimeä, muun muassa Nahkiainen, aikojen varrella.

– Laivan ensimmäinen asemapaikka oli Helsingin edustalla ja viimeinen Kemi. Kemin asemapaikalla se oli vuodesta -56 lähtien loppuun asti.

Kemi päätyy kelluvaksi näyttelyksi

Kunttu kertoo, että historiallisesti arvokkaista aluksista ei ole aiemmin tehty yhtä laajaa selvitystä Suomessa ja se on siksikin todella merkittävä.

– Se on kyllä tosi tärkeä dokumentti ihan kaikille kansalaisille, koska siitä saa paljon tietoa aluksesta ja majakkalaivojen historiasta. Mutta myös museolle muun muassa tulevien kunnostustöiden vuoksi. Nyt meneillään on sisätilojen kunnostustyöt tulevaa näyttelytoimintaa silmällä pitäen, Kunttu sanoo.

Majakkalaiva Kemi on tarkoitus avata yleisölle kesällä 2022. Laiva sijoitetaan Merikeskus Vellamon museoaluslaituriin, jossa on jo entuudestaan suomalaisen talvimerenkulun legenda jäänmurtaja Tarmo.

Majakkalaiva Kemi -historiaselvityksen on tehnyt Arkkitehtitoimisto Livady ja se on luettavissa (siirryt toiseen palveluun) Museoviraston verkkosivuilla pdf-muodossa.

.
.