1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lainvalvonta

Noudatatko sinä ohjeita ja sääntöjä tarkasti – vai elääkö sinussa kapinallinen? Katso, miten Pohjois-Satakunnassa vastattiin

Yle kävi Pohjois-Satakunnassa kysymässä, miten ihmiset suhtautuvat erilaisiin sääntöihin ja ohjeisiin.

Lainvalvonta
Noudatatko sinä tarkasti kaikkia sääntöjä ja ohjeita? Vai elääkö sinussa pieni kapinallinen?
Noudatatko sinä tarkasti kaikkia sääntöjä ja ohjeita? Vai elääkö sinussa pieni kapinallinen?

Käveletkö päin punaisia jos kukaan ei ole näkemässä? Entä varastitko lapsena kaupasta? Oletko kyläilemättä tuttavien luona jos pääministeri niin sanoo? Oletko luonteeltasi sääntöjen noudattaja vai asuuko sinussa pieni kapinallinen?

Kankaanpäässä asuvilta Perttu Kyläkoskelta, 15, Tomi Anttilalta, 17, ja Benjamin Nurmiselta, 17, kapinahenkeä ainakin tuntuu löytyvän.

– Lähes kaikki mitä kielletään tekemästä on juurikin hauskaa, pojat kertovat.

Säännöistä halutaan luistaa

Nuoret kertovat, että koulumaailmaan kuuluu paljon erilaisia sääntöjä, joita he eivät pilkuntarkasti noudata.

– Niitä on ihan hauskaa olla noudattamatta. Esimerkiksi koulun alueelta ei saa poistua niin sitä tulee silti tehtyä aina välillä. Ei se mikään maailmanloppu ole, Anttila sanoo.

Kankaanpääläiset Perttu Kyläkoski,Tomi Anttila ja Benjamin Nurminen Kankaanpään keskustassa.
Perttu Kyläkoski (vas.), Tomi Anttila ja Benjamin Nurminen pitävät koronasäädöksiä hyvinä ja tarpeellisina. Silti omalla kohdalla niiden toteutuminen jää usein vähäiseksi.Tapio Termonen / Yle

Sääntöjä vastaan kapinoidaan myös tietä ylittäessä. Jos punainen valo palaa eikä ketään näy lähimailla, eivät nuoret jää odottamaan valon vaihtumista koska tuhlattua aikaa ei saa takaisin.

Ohjeenantajan kantilta säännöille on kuitenkin aina selkeä syy. Vaikka kankaanpääläisnuoret miettivät sääntöjen ja ohjeiden noudattamista, he pitävät niitä usein turhina.

– Suomessa on kuitenkin vapaus liikkua milloin missäkin ja miten haluaa, eihän sitä voi riistää. Mutta koska ollaan alaikäisiä, siihen liittyy tiettyjä poikkeuksia joita vastaan halutaan kapinoida, Kyläkoski selventää.

  • Yle kävi Pohjois-Satakunnassa kysymässä, millä tavalla ohjeet ja säännöt otetaan vastaan. Kuuntele ihmisten ajatuksia jutun pääkuvaa tai tästä klikkaamalla.

Sekavuus säädöksissä lisää kapinahenkeä

Suomalaiset tunnetaan kansainvälisesti lainkuuliaisina ihmisinä. Yleisen oikeustieteen professori Raimo Siltala Turun yliopistosta sanoo, että yleisesti ottaen suomalaiset noudattavat lakia ja muita annettuja ohjeita hyvin.

Kaikkia säännöt eivät kuitenkaan miellytä ja osa ihmisistä kapinoi ohjeita vastaan. Siltalan mukaan kapinahenki lisääntyy varsinkin silloin, jos lainsäädäntö tai muut ohjeet ovat sekavia tai jos ne koetaan epäoikeudenmukaisiksi.

Siltala ottaa esimerkiksi nykyiset keskustelut maskisuosituksista. Vaikka suomalaiset noudattavat ohjeita tuoreen kansainvälisen tutkimuksen mukaan hyvin, korostuu asiassa niiden tulkinta.

– Mitä enemmän ohjeet ja säännöt liittyvät ihmisten perusoikeuksiin, sitä tärkeämpää ne on kirjata selkeästi lainsäädäntöön, Siltala sanoo.

Millainen sääntöjen noudattaja sinä olet? Keskustele aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 11.4. kello 23.

Lue myös:

Vähintään 800 poliisia tarvitaan valvomaan liikkumisrajoituksia – Poliisijohtaja: "Lähdemme siitä, että uskomme ihmisten sanaan"

Rikosoikeuden professori liikkumisrajoituksista: Turvavyöpakkokin hyväksyttiin nurinan jälkeen