1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

THL: Hoitohenkilöstöllä ei merkittävästi enempää koronatartuntoja kuin muillakaan työikäisillä

Suurin osa koronavirustartunnoista tarttui hoitohenkilöstöön muualla kuin työpaikalla.

koronavirus
Sairaanhoitaja auttaa toista hoitajaa laittamaan suojamaskin päälle Kuopion pääterveysasemalla.
Sairaanhoitaja auttaa toista hoitajaa laittamaan suojamaskin päälle Kuopion pääterveysasemalla 10. marraskuuta.Sami Takkinen / Yle

Terveydenhuollon työntekijöillä oli viime vuonna suhteellisesti yhtä paljon koronavirustartuntoja kuin muillakin työikäisillä, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) raportista.

Terveydenhuollon työntekijöiden osuus kaikista työikäisillä todetuista koronavirustartunnoista oli 8,5 prosenttia vuonna 2020. Vuoden 2019 tilastojen mukaan noin 7,4 prosenttia kaikista työikäisistä työskenteli terveyspalvelujen parissa.

Lukumääräisesti yhteensä 30 424 työikäisillä todetuista koronatartunnasta kaikkiaan 2 601 todettiin terveydenhuollon työntekijöillä. Kaikkiaan Suomessa todettiin viime vuoden aikana yhteensä 36 650 koronatartuntaa.

Alle kolmasosa tartunnoista työpaikalta

Hoitohenkilöstön koronavirustartunnat tapahtuivat kuitenkin etupäässä muualla kuin töissä. Työpaikalta tartunnoista peräisin oli 30 prosenttia. Kolmasosa tartunnoista eli 33 prosenttia oli lähikontaktin kautta tulleita, esimerkiksi perhepiiristä tai vapaa-ajalta.

Huomattavaa kuitenkin on, että 37 prosentissa koronaviruksen tartuntalähde ei ollut tiedossa.

– Terveydenhuollon työntekijöiden voi olla vaikeaa välttää kontakteja kuten monen muunkin ammattiryhmän, joille etätyöskentely ei ole mahdollista. Tartunnat ovat tästä syystä mahdollisia niin työmatkalla, taukotiloissa kuin asiakastilanteissa, jos hygieniatoimet eivät ole riittäviä, muistuttaa THL:n ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg laitoksen tiedotteessa.

Koronaviruksen saaneista terveydenhuollon työntekijöistä viisi prosenttia joutui sairaalahoitoon. Heistä 18 prosenttia oli tehohoidossa.

THL:n tartuntatautirekisteriin ei ole ilmoitettu yhtään tapausta, jossa terveydenhuollossa työskennellyt ihminen olisi kuollut koronaviruksen takia.

Terveydenhuollon työntekijöiden koronavirustartunnat 2020
Jyrki Lyytikkä / Yle

Tartunnoissa oli selvät piikit sekä keväällä että loppuvuodesta. Kesällä tartuntoja tuli vain vähän.

Terveydenhuollon työntekijöiden osuus kaikista työikäisillä todetuista koronavirustapauksista oli keväällä noin 17 prosenttia.

– Viime vuoden keväänä sairaalahoidon tarve oli korkea ja uudelta suojautuminen vaati totuttelua. Samalla testausta kohdennettiin riskiryhmien lisäksi terveydenhuollon henkilöstöön, joka selittää osittain korkeaa osuutta tartunnoista viime keväänä. Kesällä tartuntoja oli kauttaaltaan vähän ja sairaalahoidon tarvekin oli vähäistä, Hannila-Handelberg selventää tiedotteessa.

Viime vuoden kaikista terveydenhuollon työntekijöiden tartunnoista naisten osuus oli 82 prosenttia ja miesten 18 prosenttia, mikä vastaa tilastojen mukaista terveydenhuollon työntekijöiden sukupuolijakaumaa.

Koronavirustartunnan saaneiden terveydenhuollon työntekijöiden mediaani-ikä oli 40 vuotta.

Lue myös:

Hoitajat ja HUS napit vastakkain rokotusjärjestyksen muuttamisesta, Tehy: "Koronarokottajiakaan ei ole vielä rokotettu"

Lue uusimmat uutiset koronatilanteesta tästä koosteesta

Katso, miten koronatilanne kehittyy ja rokottaminen etenee kunnassasi – grafiikka näyttää maailman ja Suomen tilanteen

Kuuntele Takaisin Pasilaan -podcast. Tampereen yliopistollisen sairaalan koronaosastolla työskentelevä Ilona Fröjd vie meidät osaston arkeen ja kertoo riipiviä kertomuksiaan siitä, kuinka ilkeä tauti voi olla kyseessä. (9.2.2021)

Lue seuraavaksi