Hyppää sisältöön

Ramadania vietetään toista kertaa poikkeusoloissa – Monet uskonoppineet sallivat koronarokotukset, mutta joissain maissa rokotetaan auringonlaskun jälkeen

Kokosimme yhteen, millaisia vaikutuksia koronapandemialla on ramadanin aikaisiin rajoituksiin muslimimaissa.

Saudi-Arabian Mekassa noudatettiin turvavälejä perjantairukouksessa viime helmikuussa. Kuva: AOP

1) Ramadan alkaa tänään ja huomenna

Muslimien pyhä paastokuukausi ramadan alkaa maasta ja maanosasta riippuen tänään tai huomenna. Ramadan alkaa eri maissa hieman eri aikaan riippuen siitä, milloin uuden kuun sirppi nähdään.

Ensimmäisenä kuun sirppi nähdään varhain aamulla Suomen aikaa osissa Pohjois- ja Etelä-Amerikkaa. Monet muslimimaat noudattavat Saudi-Arabiassa tehtyä havaintoa uuden kuun sirpistä.

Ramadanin viettoon kuuluvat myös koristeelliset lyhdyt. Kuvassa nainen oli lyhtyostoksilla Egyptin Kairossa viime keskiviikkona. Kuva: AOP

Ramadania joudutaan viettämään koronaviruspandemian takia toista kertaa poikkeusoloissa. Pandemiasta ja sen aiheuttamista rajoituksista huolimatta suurin osa maailman arviolta noin 1,6 miljardista muslimista huomioi ramadanin elämässään ainakin jollain tavalla.

Ramadanin aikana muslimit pidättäytyvät syömästä ja juomasta auringonsarastuksen ja -laskun välisenä aikana. Myös tupakointi, purukumin jauhaminen ja seksin harrastaminen on tuolloin kiellettyä.

Muita kuin välttämättömiä lääkkeitä ei ole soveliasta ottaa.

Paasto ei koske sairaita ja matkalla olevia ihmisiä. Myöskään lasten ja vanhusten sekä raskaana olevien tai imettävien naisten ei tarvitse paastota.

Muslimimaissa on jouduttu pohtimaan, miten ramadania vietetään poikkeusoloissa.

Intiassa muslimien uskonnolliset johtajat ovat kehottaneet ottamaan koronarokotteita myös paastokuukauden aikana. Kuvassa ihmiset jonottivat rokotetta Mumbaissa viime perjantaina. Kuva: Divyakant Solanki / EPA

2) Monet uskonoppineet sallivat koronarokotukset ramadanin aikana

Osa muslimimaista tarjoaa ramadanin vuoksi rokotuksia auringonlaskun jälkeen. Kuitenkin valtaosa muslimimaailman uskonoppineista ja järjestöistä on linjannut, ettei rokotteen ottaminen riko paastoa.

Esimerkiksi Intian muslimijohtajien mukaan paastoava voi ottaa rokotteen eikä se riko paastokuukauden sääntöjä.

Britanniassa muslimien uskonnolliset johtajat ovat pyytäneet, etteivät ihmiset jättäisi rokotetta ottamatta ramadanin takia.

Myös Britannian terveydenhuoltoviranomaiset pyrkivät vaikuttamaan siihen, ettei muslimiväestön rokottaminen hidastuisi paastokuukauden aikana. Rokotuksia annetaan ramadanin takia tavallista myöhäisempään aikaan osassa Britannian terveysasemia.

3) Saudi-Arabia alkaa päästää maahan koronalle "immuuneja" pyhiinvaeltajia

Ramadan olisi normaalioloissa sosiaalinen kuukausi, kun ihmiset kokoontuisivat iltaruokailuihin perheiden ja ystävien kesken sekä rukoilemaan moskeijoihin. Nyt koronarajoitukset muuttavat paljon paastokuukauden viettoa.

Kokoontumisia on rajoitettu ja ravintolat ovat monin paikoin kiinni. Useimmissa muslimimaissa moskeijat ovat kuitenkin ainakin rajoitetusti auki.

Turkissa Gaziantepin kaupungissa myytiin Baklava-leivonnaisia ramadania varten. Kuva on otettu viime torstaina. Baklava on suosittu herkku iltaaterialla ramadanin aikaan. Kuva: AOP

Saudi-Arabia on ilmoittanut päästävänsä maahan ramadanista alkavalla pyhiinvaelluskaudella vain koronalle immuuneja pyhiinvaeltajia. Tämä tarkoittaa viranomaisten mukaan kahdesti koronarokotteen saaneita, ensimmäisen rokotteen ainakin kaksi viikkoa aikaisemmin saaneita ja koronan sairastaneita ja siitä toipuneita.

Muslimien tärkeimmät pyhiinvalluskohteet sijaitsevat Saudi-Arabian Mekassa ja Medinassa.

4) Moskeijat monissa maissa auki, mutta rukousten kestoa on lyhennetty

Saudi-Arabiassa moskeijat ovat ramadanin aikana auki turvatoimin. Moskeijoissa on noudatettava turvavälejä ja rukousten kestoa on lyhennetty.

Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa viranomaiset ovat sallineet ramadanin ajan iltarukoukset viime vuoden kiellon jälkeen. Sen sijaan perinteiset ramadan-teltat, joissa ruokaillaan illalla, on kielletty. Myös muut suuremmat ruokailukokoontumiset ramadanin aikana on peruttu.

Egyptissä paastokuukauden iltarukoukset on sallittu osassa moskeijoita. Algeriassa moskeijat ovat auki, mutta rukousten kesto on rajattu enintään puoleen tuntiin.

Bahrainissa moskeijoihin pääsevät koronarokotuksen saaneet ja taudin sairastaneet ja siitä toipuneet. Rokotuksesta tai sairastetusta taudista on esitettävä todistus.

Sen sijaan Jordaniassa jatkuu täysi koronasulku ja rukoukset moskeijoissa on kielletty. Turkissa ohjeena on, että ihmiset rukoilisivat mieluummin kotonaan kuin moskeijoissa.

Intiassa rukousten kestoa on lyhennetty. Moskeijoihin ja iltaruokailuihin saa osallistua enintään sata ihmistä ja turvatoimia on noudatettava.

Maailman väkirikkaimmassa muslimimaassa Indonesiassa viranomaiset ovat kieltäneet ramadanin päättymiseen liittyvän matkustamisen.

Korjaus 22.4.2021 klo 16.22: Paasto alkaa auringonsarastuksesta, ei auringon noususta.

Lähteenä käytetty: