1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Astra Zeneca

EU tutkii Johnson & Johnsonin rokotteen mahdollista yhteyttä veritulppaan – Astra Zenecan rokotteen yhteyttä toiseenkin verisuoniongelmaan selvitetään

Jo aiemmin EU on selvittänyt Astra Zenecan koronarokotteen yhteyttä veritulppiin, mikä on saanut monet maat varovaiseksi rokotteelle.

Astra Zeneca
Astra Zenecan koronarokotepullo
Astra Zenecan koronarokotteen ongelmien takia rokotteiden yhdistämisen tutkiminen on entistä tärkeämpää. Beata Zawrzel / AOP

EU:n lääkevirasto EMA selvittää, onko Astra Zenecan koronarokotteella mahdollisesti yhteyttä harvinaiseen hiussuonivuoto- eli kapillaarioireyhtymään.

Oireyhtymässä (siirryt toiseen palveluun) verta tihkuu pienistä verisuonista lähellä oleviin kehon onteloihin ja lihaksiin. Tämä voi aiheuttaa muun muassa kudosten turpoamista ja verenpaineen laskua.

EMA selvittää viittä sille ilmoitettua tapausta.

Virasto tutkii myös, onko Johnson & Johnsonin koronarokotteella yhteyttä veritulppiin. Sen tietoon on tullut neljä tapausta, joissa ihminen sai veritulpan sen jälkeen, kun oli saanut kyseisen rokotteen. Yksi heistä kuoli.

EMA toteaa, ettei kummankaan rokotteen osalta ole vielä tietoa siitä, onko yhteyttä olemassa.

Virasto on vahvistanut, että Astra Zenecan rokotteen haittavaikutuksina ovat erittäin harvinaiset veren hyytymishäiriöt. Selvityksissä ei ole onnistunut kuitenkaan todistamaan yhteyttä esimerkiksi rokotettujen iän tai sukupuolen tai sairaushistorian suhteen.

EMA arvioi riskin hyvin pieneksi.

Lue lisää:

EMA: Aivoveritulppien ja Astra Zenecan koronarokotteen välillä mahdollinen yhteys – Suomessa rokotteen kohtaloa pohditaan ensi viikolla

Useat EU-maat ovat suhtautuneet varovaisesti Astra Zenecan rokotteeseen veritulppaepäilyjen ilmettyä.

EU on hyväksynyt Johnson & Johnsonin rokotteen mutta sitä ei ole vielä käytössä.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi