Hyppää sisältöön

Maailman johtajat muistelevat prinssi Philipiä – nokkela hyväntekijä ja kuningattaren vankka tuki

Myös presidentti Sauli Niinistö on ilmaissut osanottonsa kuningattarelle ja kuninkaalliselle perheelle.

Ihmiset toivat kukkia Windsorin linnan edustalle. Kuva: Andy Rain / EPA

Eri puolilla maailmaa on ilmaistu surunvalitteluja Edinburghin herttuan, prinssi Philipin kuolemasta.

Buckinghamin palatsi ilmoitti perjantaina iltapäivällä Suomen aikaa, että 99-vuotias prinssi on kuollut. Prinssi oli naimisissa Britannian kuningatar Elisabetin kanssa yli 70 vuotta.

Kuningatar Elisabetin puoliso prinssi Philip on kuollut – pääministeri Johnson: "Suremme tänään yhdessä kuningattaren kanssa"

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoo, että prinssi muistetaan ennen kaikkea kuningattaren vankkumattomasta tukemisesta.

– Suremme tänään yhdessä kuningattaren kanssa, pääministeri totesi.

– Ammattikuljettajana hän auttoi ohjaamaan kuninkaallista perhettä ja monarkiaa niin, että se pysyy kiistattomasti elintärkeänä instituutiona kansamme tasapainolle ja onnelle, Johnson sanoi.

Entinen pääministeri Tony Blair ylisti paitsi prinssi Philipin roolia kuningattaren puolisona myös tämän tekemää hyväntekeväisyystyötä. Blair kuvaili Philipiä miehenä, joka oli paljon aikaansa edellä ja taisteli ahkerasti ympäristönsuojelun, uskontojen välisen sovun sekä nuorten hyvinvoinnin puolesta.

– Koko kansakuntamme yhdistyy suremaan prinssi Philipin kuolemaa, Blair sanoi lausunnossaan uutistoimisto AP:n mukaan.

– Luonnollisesti hänet tunnetaan erityisesti merkittävästä ja vakaasta tuestaan kuningattarelle monien vuosien ajan. Hänet tulisi silti muistaa miehenä, joka oli päättäväinen, rohkea ja kaukokatseinen, Blair sanoi.

Kuninkaalliset ilmaisivat osanottonsa

Ruotsin kuningas Kaarle Kustaan mukaan Philipin kuolema oli hyvin surullinen uutinen.

– Hän oli perheemme suuri ystävä vuosien ajan. Olemme arvostaneet tätä suhdetta syvästi. Hänen palveluksensa maalleen tulee pysymään inspiraationa meille kaikille, kuningas sanoi lausunnossaan AFP:n mukaan.

Belgian kuningas Philippe ja kuningatar Mathilde kertoivat Twitterissä, että he ovat hyvin surullisia Philipin kuoleman johdosta.

– Haluamme ilmaista vilpittömimmät surunvalittelumme hänen majesteetilleen kuningattarelle, Britannian kuninkaalliselle perheelle sekä Yhdistyneen kuningaskunnan kansalle, kuningatar ja kuningas tviittasivat.

Norjan kuningas Harald V sanoi, että Norjan kuningasperheen ajatukset ovat kuningatar Elisabetin ja tämän perheen luona.

– Lähetämme surunvalittelut myös Britannian kansalle.

Presidentti George W. Bush ja prinssi Philip Buckinghamin palatsin pihalla 2003. Kuva: Tim Rooke / AOP

Surunvalitteluja presidenteiltä ja pääministereiltä

Presidentti Sauli Niinistö ilmaisi ”syvimmät osanottonsa” kuningattarelle ja kuninkaalliselle perheelle Twitterissä.

Yhdysvaltain entisen presidentin George W. Bushin mukaan prinssi Philip edusti maataan arvokkuudella.

Laura ja minä olemme onneksemme saaneet nauttia hänen nokkelasta seurastaan ja viehätysvoimastaan. Tiedämme, kuinka paljon häntä tullaan kaipaamaan.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden lähetti myös surunvalittelunsa ”kuningattarelle, kuninkaalliselle perheelle ja kaikille Yhdistyneessä kuningaskunnassa”.

Myös toinen Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama jakoi Twitterissä kauniin julkaisun ja kuvan, jossa hän vaimonsa Michelle Obaman kanssa edustaa yhdessä Elisabet ja Philipin vieraina.

– Hänen kuninkaallinen korkeutensa Philipi osoitti poikkeuksellisella esimerkillään, että todellisessa kumppanuudessa on tilaa sekä kunnianhimolle että epäitsekkyydelle – kaikki palvelevat jotain suurempaa. Ajatuksemme ovat Elisabetin, kuninkaallisen perheen ja brittiläisten kanssa, Obama kirjoittaa Twitterissä.

Lauantaina Kiinan presidentti Xi Jinping sekä hänen vaimonsa Peng Liyuan lähettivät surunvalittelunsa Edinburghin herttuan poismenon vuoksi.

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern muistutti prinssipuolison kiinteistä yhteyksistä maahan muun muassa pitkäaikaisena nuorisotyön suojelijana.

– Prinssi Philipissä henkilöityi hänen sukupolvensa, sanoi Australian pääministeri Scott Morrison.

Intian pääministeri Narendra Modi nosti esiin prinssi Philipin saavutukset sekä sotilasuralla että sosiaalityössä.

– Hänellä oli erinomainen ura armeijassa ja hän ajoi eturintamassa monien yhteisöjen asiaa. Toivon, että hänen sielunsa lepää rauhassa, Modi sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau kuvaili Philipiä vakuuttavaksi mieheksi.

– Prinssiä motivoi velvollisuus toisia kohtaan. Hän vaikutti maamme ja koko maailman sosiaaliseen yhteiskuntarakenteeseen, Trudeau sanoi.

Ihmiset ovat tänään jättäneet kukkia ja muistokirjoituksia Buckinghamin palatsin edustalle. Kuva: Neil Hall / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin ylisti Philipiä ja toivotti Elisabetille ”rohkeutta ja henkistä lujuutta vakavaan ja korvaamattomaan menetykseen”.

– Prinssi nautti oikeutetusti kunnioitusta brittien keskuudessa ja kansainvälisesti, Putin sanoi Kremlin lausunnon mukaan.

– Haluan osoittaa vilpittömän myötätuntoni Hänen majesteetilleen kuningattarelle, kuninkaalliselle perheelle ja Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisille tänä erittäin surullisena päivänä, tviittasi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

"Taitava valtion palvelija"

Myös Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on ilmaissut osanottonsa.

– Prinssi Philip oli erittäin taitava valtion palvelija, jota kaivataan paljon Israelissa ja muualla maailmassa, Netanjahu sanoi AFP:n mukaan.

Alankomaiden pääministeri Mark Rutte lähetti surunvalittelunsa Britannian pääministerille Boris Johnsonille.

– Ajatuksemme ja sympatiamme ovat Britannian kuninkaallisen perheen ja Britannian kansan parissa surun hetkellä, Rutte sanoi.

Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier muisteli lämmöllä Philipin terävää huumorintajua.

– Me saksalaiset suremme valloittavaa persoonaa, joka auttoi kansakuntiamme sovinnonteossa toisen maailmansodan kauhujen jälkeen.

– Kuninkaallisen laivaston jäsenenä prinssi taisteli Euroopan vapauttamiseksi natsiterrorista. Hänen panoksensa rauhaan ja demokratiaan tullaan muistamaan, Steinmeier lisäsi.

Lukemattomien maiden päämiesten lisäksi myös moni julkkis on esittänyt suruvalittelunsa prinssin poismenon johdosta.

Esimerkiksi muusikko Elton John jakoi Instagram-tilillään kuvan Philipistä saatetekstillä. Elton John oli läheinen aikanaan erityisesti prinsessa Dianan kanssa. Hän myös esiintyi Dianan hautajaisissa, jossa esitti uudelleentulkinnan kappaleesta Candle in the Wind -kappaleesta.

– Kiitos elämän mittaisesta omistaumisesta ja palvelemisesta maan hyväksi. Surunvalitteluni hänen korkeudelleen ja koko kuninkaalliselle perheelle.

Brittiläiset ex-jalkapalloilija David Beckhamista mediapersoona Piers Morganiin ovat muistelleet Philipiä ja hänen vaikutustaan maansa hyväksi.

Lue lisää:

Prinssi Philip oli kuningatar Elisabetin tukena seitsemän vuosikymmentä