Hyppää sisältöön

Britanniassa on muistettu prinssi Philipiä, – hautajaiset järjestetään ensi lauantaina, kruununprinssi Charles: Kaipaan isääni suunnattoman paljon

Pääministeri Boris Johnson ei osallistu hautajaisiin. Tilaisuuden osallistujamäärää rajataan koronan takia.

Sotilaat ampuvat kunnialaukauksia vanhoilla tykeillä Edinburghissa.

Perjantaina menehtyneen Edinburghin herttuan, prinssi Philipin hautajaiset pidetään Windsorissa ensi lauantaina, Buckinghamin palatsi kertoo.

Kyseessä on palatsin tiedottajan mukaan ”seremonialliset kuninkaalliset hautajaiset, ei valtion hautajaiset”. Tällä halutaan kunnioittaa prinssin omia toiveita. Kuningatar Elisabet on hyväksynyt järjestelyt.

Hautajaiset lähetetään suorana lähetyksenä televisiossa, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

BBC kertoi aiemmin, että Englannin koronarajoitusten vuoksi hautajaisiin saa osallistua enintään 30 ihmistä, jos osallistujat eivät asu samassa taloudessa. Kuitenkaan toimituksessa mukana muun muassa olevaa kahdeksaa arkunkantajaa ei BBC:n mukaan lasketa mukaan osallistujamäärään.

Hautajaisiin osallistuu kuningattaren lisäksi hänen lapsensa ja lapsenlapsensa, kertoo The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Palatsin mukaan hautajaiset järjestetään voimassa olevien koronarajoitusten puitteissa.

Britannian pääministeri Boris Johnson ilmoitti lauantaina illalla, ettei hän osallistu hautajaisiin. Pääministeri haluaa, että mahdollisimman moni perheenjäsen voi osallistua tilaisuuteen.

Hautajaisten vieraslista ja tarkempia tietoja hautajaisista julkistetaan torstaina.

Prinssi Harryn on myös määrä matkustaa hautajaisiin Kaliforniasta, mutta tämän raskaana olevan puolison, herttuatar Meghanin lääkäri on ohjeistanut tätä jättämään matkustamisen väliin.

Prinssi Charles kiitti tuesta

Britannian kruuninprinssi Charles puhui lauantai-iltana lyhyesti julkisuudessa.

Charles totesi kuninkaallisen perheen olevan syvästi kiitollinen tuesta, jonka he ovat saaneet Philipin kuoleman jälkeen.

Charles sanoi isänsä palvelleen uskollisesti vaimoaan kuningatar Elisabetia, Britanniaa ja kansainyhteisöä.

Charlesin mukaan prinssi Philip oli rakastettu ja arvostettu hahmo.

– Perheeni ja minä kaipaamme isääni suunnattoman paljon.

Kunnianlaukauksia prinssin kunniaksi

Philipin muistoksi ammuttiin lauantaina kunnialaukauksia eri puolilla Britanniaa.

41 laukausta ammuttiin neljässä eri kaupungissa, Lontoossa, Edinburghissa, Cardiffissa sekä Belfastissa. Myös laivaston alukset kunnioittivat laukauksilla prinssin muistoa.

Kunnianlaukausten määrä noudattaa sotilasprotokollaa. Samalla tavoin on aiemmin muistettu muun muassa kuningatar Viktoriaa ja sodanajan pääministeriä Winston Churchilliä.

Liput on laskettu puolitankoon julkisissa rakennuksissa sekä Buckinghamin palatsissa. Ne pysyvät puolitangossa kaikissa julkisissa rakennuksissa aina siihen saakka, kun Philip haudataan.

Kunnialaukauksia ammuttiin kaikkiaan 41 kappaletta eri puolilla maata. Kuva Lontoosta. Kuva: Glyn Kirk / AFP
Britit ovat uhmanneet toivetta olla tuomatta kukkia ja muistamisia. Kuva: Justin Tallis / AFP

Ihmisiä on neuvottu olemaan tuomatta kukkia koronatilanteen vuoksi, mutta useat ovat jo perjantaina näin tehneet. Muistamisia on tuotu ainakin Buckinghamin palatsille sekä Windsorin linnalle.

Britannian lehdistö on ollut poikkeuksellisen yksimielinen muistokirjoituksissaan prinssi Philipistä.

Lehdistön kerrotaan kunnioittaneen prinssiä ja kuvailevan päivän lehdissä tämän vankkumatonta tukea kuningattarelle heidän pitkässä liitossaan.

Britannian lehdistö on ollut poikkeuksellisen yksimielinen muistokirjoituksissaan prinssi Philipistä.  Kuva: Mauri Ratilainen / EPA

Prinssi Charles sisaruksineen muisteli isäänsä

Britannian kruununprinssi Charles sanoi aiemmin yleisradioyhtiö BBC:n erikoislähetyksessä, että hänen isänsä haluaisi todennäköisesti tulla muistetuksi yksilönä.

Tärkein prinssi Philipin kuninkaallinen velvoite oli puolisonsa, kuningatar Elisabetin tukeminen vuosikymmenten ajan.

Prinssi Charles pohti lähetyksessä, kuinka ällistyttävää vuosikymmenten tuki kuningattarelle oli.

– Äitini tukemisessa hänen energiansa oli hämmästyttävä, ja jollain poikkeuksellisella tavalla hän pystyi jatkamaan sitä niin pitkään, prinssi Charles sanoi.

Prinssi Philipin ja kuningattaren nuorin lapsi prinssi Edward kuvaili isänsä roolia haastavaksi.

– Hän suoriutui siitä poikkeuksellisen tyylikkäästi, hienotunteisesti ja diplomaattisesti. Hän ei koskaan yrittänyt jättää kuningatarta varjoonsa, prinssi Edward toteaa.

Prinssi Philip oli naimisissa kuningatar Elisabetin kanssa yli 70 vuotta. Pari avioitui vuonna 1947.

Lähetyksessä prinssi Philipin lapset kuvailivat tätä rohkaisevaksi ja kannustavaksi ihmiseksi, jonka kanssa pystyi muun muassa keskustelemaan erilaisista ideoista.

– Ongelmatilanteissa hänen luokseen pystyi aina menemään, ja hän kuunteli ja yritti auttaa, prinsessa Anne sanoi.

Pariskunnan neljäs lapsi on prinssi Andrew.

Kuva: Hannah Mckay / AFP

Prinssi Philip kuoli 99-vuotiaana. Iäkäs prinssi joutui aika ajoin varotoimena sairaalaan, mutta yleensä hän kotiutui muutamien päivien jälkeen.

Aiemmin tänä vuonna prinssi oli sairaalassa kuukauden muun muassa sydänoperaation vuoksi. Hän kotiutui maaliskuun puolivälissä ja palasi Windsorin linnaan.

Lue myös: