1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. George Floyd

Sydänvaivat tai huumeet eivät olleet George Floydin ensisijainen kuolinsyy, todistivat patologit

Myös syyttäjän kutsuma lääkäri oli tätä mieltä oikeudenkäynnissä entistä poliisia Chauvinia vastaan.

George Floyd
Mielenosoittajia kadulla Minneapolisissa.
Georg Floydille oikeudenmukaisuutta vaatinut mielenosoitus Minneapolisissa perjantaina.Stephen Maturen / AFP

Pidätystilanteessa kuolleen mustan miehen George Floydin ensisijainen kuolinsyy eivät olleet huumeet tai sydänvaivat, sanoi oikeudenkäynnissä todistanut, Floydin ruumiinavauksen tehnyt lääkäri Minneapolisissa varhain lauantaina Suomen aikaa.

Andrew Bakerin mukaan ensisijainen kuolinsyy oli niskasta painaminen. Vaikka Floydin sydän oli lievästi laajentunut ja hän oli käyttänyt huumeita, niitä ei piirikunnan johtavana kuolinsyyntutkijana toimivan Bakerin mukaan voida pitää suoranaisina kuolinsyinä.

Myös toinen oikeudenkäynnissä todistanut patologi Lindsey Thomas todisti Floydin kuoleman johtuneen niskasta ja rinnasta painamisen seurauksena syntyneestä hapenpuutteesta.

Myös torstaina oikeus kuuli syyttäjän todistajaa, tohtori Martin Tobinia, jonka mukaan kuolema johtui hapenpuutteesta kuolemasta syytetyn poliisin kuristusotteessa eikä lääkkeiden yliannostuksesta.

Floyd kuoli toukokuussa, kun valkoinen poliisi Derek Chauvin painoi häntä niskasta polvella yli yhdeksän minuutin ajan. Chauvinia syytetään muun muassa toisen asteen murhasta, josta hän voi saada 40 vuoden tuomion.

Floydin kuolemaa seurasivat laajat mielenosoitukset Yhdysvalloissa ja ympäri maailmaa rasismia ja poliisiväkivaltaa vastaan.

Lue myös:

Syyttäjän todistaja: Hapenpuute aiheutti George Floydin kuoleman, ei yliannostus – “Kuka tahansa terve henkilö olisi kuollut samoissa olosuhteissa”

Poliisipäällikkö: George Floydin niskan päälle polvistuminen rikkoi poliisin käytäntöjä ja etiikkaa

George Floydin kumppani kertoi oikeudessa pariskunnan opioidiriippuvuudesta – ex-poliisin puolustuksen mukaan Floydin kuolema johtui yliannostuksesta

George Floydin taposta syytetyn poliisin oikeudenkäynti alkoi – atlantalaismies tiivistää afroamerikkalaisten ajatukset: "Toivottavasti oikeus tapahtuu, pelkäämme pahinta"

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi