Hyppää sisältöön

20 mielenosoittajaa otettu kiinni poliisia vastaan niskoittelusta Helsingissä – enimmillään 300 osallistui koronarajoituksia vastustavaan kulkueeseen

Kiinni otetut mielenosoittajat tulevat saamaan sakon niskoittelusta poliisia vastaan.

Poliisit ottivat kiinni mielenosoittajia Helsingin Kauppatorilla lauantaina. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Arviolta 300 ihmistä kokoontui tänään Helsingin keskustaan osoittamaan mieltään koronarajoituksia vastaan.

Poliisi on ottanut mielenosoituksen aikana kiinni 20 henkilöä ja kuljettanut heidät pois paikalta. Henkilöt tulevat saamaan sakon niskoittelusta poliisia vastaan.

Lisäksi kymmenen henkilöauton kuljettajaa sai sakon häiritsevästä ajosta osana mielenosoitusta.

Ylen toimittaja Teemu Hallamaa on seurannut mielenosoitusta paikan päällä. Mielenosoitus lähti liikkeelle Pikkuparlamentilta. Sen jälkeen mielenosoittajat ovat yrittäneet kokoontua ainakin Narinkkatorille ja Kauppatorille.

Poliisi arvioi mielenosoitukseen osallistuneita olleen enimmillään 300 ja Kauppatorille kerääntyneen 100 osallistujaa.

– Täällä on ihmisiä 5–10 hengen ryppäinä. Poliisi on tyhjentänyt Kauppatorin, osa mielenosoittajista on Pohjoisesplanadilla, Hallamaa kuvaili tunnelmia noin kello 13 Kauppatorilta.

Hallamaan mukaan poliisi kuulutti Kauppatorille kerääntyneille joukoille mielenosoittamisen olevan kiellettyä. Reaktiona tähän mielenosoittajat ovat buuanneet poliisille.

Hallamaan mukaan autot ajoivat Kauppatorin ympärillä tööttäillen.

– Autot tööttäilevät mielenosoittajille ja mielenosoittajat hurraavat autoille, hän kuvaa.

Helsingissä järjestettiin lauantaina koronarajoituksia vastustava mielenosoitus. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Ennen Kauppatorille siirtymistä mielenosoittajat yrittivät kokoontua Narinkkatorille. Poliisi käski kokoontumista hajaantumaan.

Poliisin johtokeskuksesta kerrotiin STT:lle ennen mielenosoituksen alkua, että koronarajoituksia vastustava Suurkulkue tullaan hajottamaan, jos kulkueessa yritetään muodostaa iso joukko monista pienistä mielenosoituksista. Poliisi myös kertoi, että se aikoo olla tänään paikan päällä näkyvästi läsnä ylläpitämässä yleistä järjestystä ja turvallisuutta.

Komisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisista kertoo Ylelle, että kulkuetta varten varauduttiin ylimääräisin resurssein osin koronarajoitustenkin vuoksi.

– Korona-ajan takia käytössä oli enemmän ajoneuvokalustoa, jotta ihmisiä saatiin kuljetettua useammalla autolla, Heinonen kertoo.

Suurkulkueeseen ilmoittautui kolmisensataa osanottajaa

Poliisin tietojen mukaan molemmat mielenosoitukset olivat jatkumoa Helsingissä 20. maaliskuuta järjestetylle mielenosoitukselle.

– Ne ovat poliisin tietojen mukaan samaa porukkaa, jotka eivät noudattaneet poliisin käskyjä muutama viikko sitten, ja noin 46 henkilöä on epäiltynä rikoksesta tämän osalta, johtokeskuksesta sanotaan STT:lle.

Kyseisiä mielenosoittajia epäillään kokoontumisrikkomuksesta, sillä he eivät huomioineet tapahtumassa poliisin käskyjä liikkua kuuden hengen ryhmissä.

Tänään Pikkuparlamentilla ei aiota sallia minkäänlaisen joukon kerääntymistä kahden ilmoituksen tehneen mielenosoittajan ympärille.

– Aikaisempien tapahtumien johdosta tänään mahdollisesti tehtäviä uusia mielenosoitusilmoituksia samaan paikkaan ei voida pitää pätevinä, koska uusien kokousten järjestämisestä voisi aiheutua kohtuutonta haittaa yleiselle järjestykselle, ylikomisario Seppo Kujala toteaa tiedotteessa.

Facebookissa Suurkulkueeseen on ilmoittautunut noin 300 osanottajaa. Tapahtuman mukaan puoliltapäivin alkava Suurkulkue on yhteiskävely, johon voi osallistua myös autolla.

Lue myös:

.
.