1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntosalit

Kuntosaliyrittäjä keksi keinon pitää salin auki – viranomaiset puuttuivat heti ja yrittäjä luovutti: "Me ei jakseta ruveta taistelemaan"

Kouvolalainen kuntosaliyrittäjä kertoo lopettavansa taistelun ja pitävänsä salin kiinni.

kuntosalit
Kuntokeskus Ykkönen Kouvolassa.
Kouvolassa kuntosali laittoi ovet kiinni. Tämä kuva on otettu parisen kuukautta sitten. Antro Valo / Yle

Kouvolassa paikallinen kuntosaliyrittäjä oli aikeissa pitää kuntosaliaan auki, vaikka aluehallintovirasto määräsi Kymenlaaksossa kuntosalit suljettaviksi tästä päivästä alken kahden viikon ajaksi.

Yrittäjä halusi toimia samalla tavalla kuin Kouvolan kaupunki, joka on tarjonnut uimahalliaan ja kuntosalejaan vuokrattaviksi perhekunnille. Niissä perheet ovat pystyneet näin korona-aikana varaamaan oman vuoron uimahallista ja uimahallien kuntosaleista, jolloin siellä ei ole ketään muita.

Niinpä kouvolalainen kuntosali mainosti verkkosivuillaan yksityisiä vuoroja jumppiin ja kuntosaleihin. Se olisi järjestänyt ryhmäjumppia, kuten spinnigiä, yksityisryhmille. Yritys myös mainitsi, että tiloissa saattaa olla myös muita.

Järjestely ei kuitenkaan osoittautunut lain hengen mukaiseksi.

Eri asia kuin uimahallin vuokraus

Ympäristöterveydenhuollon ylitarkastaja Juha Järvinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta kävi eilen perjantaina asiasta keskustelua aluehallintoviraston juristien kanssa. He olivat sitä mieltä, että toiminta on lain hengen vastaista.

– Tulkitsemme tätä sillä tavalla, ettei tämä mene ihan täysin lain tulkinnan piiriin perhe- tai yksityiskäytöstä, sanoi Järvinen Ylen haastattelussa.

Järvisen mukaan yksityis- ja perhe-elämän piiriin ei kuulu kuntosalin käyttö toisilleen ennestään tuntemattomien henkilöiden kanssa.

Kuntokeskus Ykkönen Kouvolassa.
Aluehallintovirasto tulkitsi lakia toisin kuin kouvolalainen yrittäjä olisi halunnut. (arkistokuva)Antro Valo / Yle

Kuntosaliyrittäjän toiminta eroaa Järvisen mukaan Kouvolan kaupungin toiminnasta siten, että kaupunki on rajannut selkeästi, mihin käyttöön tila vuokrataan.

– Jos salivuoron voi varata lähes kuten ennenkin, etenkin jos paikalla on samanaikaisesti muita, se ei mene tulkinnan piiriin siitä, että kyseessä olisi yksityis- tai perhetilaisuus, sanoi Järvinen.

Yrittäjä luovutti

Kuntokeskus Ykkösen yrittäjä Marianne Patjas on harmissaan.

– Tarkoitus oli pitää kaksi viikkoa auki, mutta sitten todettiin, että me ei jakseta ruveta taistelemaan.

Patjaksen mielestä kuntosalien kiinni pitäminen on kohtuutonta. Hänen käsityksensä mukaan koronatartuntoja ei ole Kouvolassa niin paljon, etteikö kuntosali olisi voinut pitää auki.

– Suututtaa kyllä. Välillä toki jo vähän naurattaakin, sanoo Patjas.

Kuntokeskus Ykkönen Kouvolassa.
Yrittäjä toivoo, että kahden viikon kuluttua ovi taas kävisi. (arkistokuva)Antro Valo / Yle

Marianne Patjas kertoo, että heillä koko perheen toimeentulo on kuntokeskuksesta kiinni.

– Kuitenkin kulut juoksevat koko ajan. Ärsyttävää ja hankalaa, sanoo Patjas.

Asiakkaita kahden viikon ajaksi olisi Marianne Patjaksen mukaan ollut tulossa. Varauksia oli jo useita. Nyt ovet kuitenkin laitetaan säppiin.

– Asiakkaat ovat onneksi olleet ymmärtäväisiä. Tosi paljon on tullut viestiä, ja asiakkaat toivottavat tsemppaamista ja jaksamista.

Korona-aikaan Patjaksen kuntosalilla on käynyt päivässä hieman alle 100 asiakasta vuorokaudessa. Normaaliaikana määrät olivat paljon suurempia.

– Pelkästään yhdessä jumpassa oli ennen korona-aikaa 30 henkilöä, kertoo Marianne Patjas.

Patjas uskoo ja toivoo, että kuntosalit ovat suljettuna Kymenlaaksossa vain sen kaksi viikkoa, mitä aluehallintovirasto on määrännyt.

– En millään voi uskoa, että tämä kielto enää kahden viikon kuluttua jatkuu. Tosin on tässä niin monta muutakin juttua tullut, mitä ei olisi voinut uskoa, naurahtaa Marianne Patjas.

Yle seuraa koronatilannetta Suomessa ja maailmalla. Lue tuoreimmat uutiset tästä.

Lue seuraavaksi