1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kiina

Kiina määräsi ennätyssuuret sakot verkkokauppajätti Alibaballe – Alibaban upporikas perustaja arvosteli Kiinan järjestelmää syksyllä

Kiina on kiristänyt otettaan maailman suurimmasta verkkokaupasta Alibabasta.

Kiina
Jack Ma
Verkkokauppa Alibaban perustaja Jack Ma on Aasian rikkaimpia ihmisiä. Kuva on otettu Pariisissa toukokuussa 2019.Philippe Lopez / AFP

Kiinalainen verkkokauppajätti Alibaba on määrätty Kiinassa maksamaan ennätyssuuret 2,8 miljardin dollarin eli 2,35 miljardin euron sakot kilpailurikkomuksesta.

Kiinan viranomaisten mukaan maailman suurin verkkokauppa on käyttänyt väärin määräävää markkina-asemaansa.

Ratkaisun mukaan Alibaba on estänyt verkkokaupan kauppiaita myymästä tuotteitaan muilla alustoilla. Tämän seurauksena tavaroiden vapaa jakelu ei ole toteutunut.

Kommunistinen puolue on viime aikoina kiristänyt otettaan nopeasti kasvavasta verkkokaupasta. Puolueen johto on huolissaan suurimpien internetyhtiöiden kasvaneesta vallasta.

Kommunistinen puolue on ilmoittanut kiinnittävänsä erityistä huomiota monopoliasemien syntymisen estämiseen teknologiateollisuudessa.

Alibaballe määrätty sakko on neljä prosenttia yhtiön toissa vuoden myynnistä. Alibaba on lausunnossaan ilmoittanut hyväksyvänsä sakon ja toimivansa jatkossa päätöksen ja lain mukaisesti.

Kiina kiristi otettaan Alibabasta omistajan esittämän arvostelun jälkeen

Alibaba on ollut viime aikoina Kiinan viranomaisten hampaissa.

Marraskuussa viranomaiset estivät Alibabasta irrotetun rahoitusteknologiayhtiö Ant Financialin pörssilistautumisen. Joulukuussa Alibabasta käynnistettiin tutkinta, jonka ratkaisusta kerrottiin tänään.

Tätä edelsi Alibaban perustajan, miljardööri Jack Man esittämä kritiikki Kiinan järjestelmää kohtaan. Ma arvosteli lokakuun lopussa Kiinan finanssivalvontajärjestelmää ja pankkeja.

Pian tämän jälkeen Alibaban perustaja katosi julkisuudesta. Ma palasi julkisuuteen vasta tammikuun loppupuolella.

Jack Ma on Aasian rikkaimpia ihmisiä. Hänen varallisuutensa arvoksi on arvioitu 58 miljardia dollaria eli vajaat 50 miljardia euroa.

Lisää aiheesta:

Alibaba-verkkokauppajätin perustaja palasi julkisuuteen - katoamista ihmetelty kuukausia

Kirjeenvaihtajalta: Kiinalaismiljardööri Jack Ma katosi, eikä hänestä sovi nyt puhua

Alibaban johtaja Jack Ma katosi julkisuudesta – Kritisoi katoamisensa alla Kiinan sääntelyä ja pankkeja

Alibaban perustaja jälleen Kiinan rikkain – IT-mogulien omaisuus kasvoi koronan kirittäessä verkkokauppaa

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi