1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kittilä

Kittilä iski kiinni neuloosiin ja julisti villapaitakilpailun – toiveissa ajaton malli monissa liemissä keitetylle kunnalle

Villapaidan sallitut värit tulevat Kittilän vaakunasta.

Kittilä
Kittilä-lapaset
Kittilä-lapasten malli on 80-luvulta. Parhaillaan kunnalle etsitään villapaitamallia kilpailussa, jonka idea tuli alunperin kuntalaiselta.Marika Salminen

Kittilä etsii avoimen suunnittelukilpailun avulla villapaitamallia kunnalle. Kimmokkeena on pandemiavuonna äärimmilleen yltynyt neuloosi, jonka perässä islantilaisen lankateollisuudenkin on vaikea pysyä.

– Nyt kun kaikki ovat saaneet ähkyn islantilaispaidoista, niin ajattelimme että voitaisiin tehdä jotain kotimaisista langoista, toteaa Kittilän kulttuurisihteeri Marika Salminen.

Näin islantilaislampaillekin jää aikaa kasvattaa villaansa.

Sallitut värit ovat Kittilän ahmavaakunasta tutut harmaa, musta ja punainen. Lisäksi mallissa voi käyttää luonnonvalkoista. Tavoitteena on löytää kittiläläisyyttä ilmentävä ja aikaa kestävä malli, joka käy kaikenikäisille. Toiveena on, että kilpailuehdotuksesta tehdään malli ruutupaperille. Ruutumallista valinta ei kuitenkaan jää kiinni, toteaa paitatoimikuntaan kuuluva tekstiilityönopettaja Eeva Immonen.

Näin rohkaistaan myös lapsia ja nuoria osallistumaan kilpailuun.

– Jos suunnittelija ei ole pystynyt toteuttamaan ruutumallia ohjeesta, niin se ei välttämättä ole hylkäys. Jos tulee oikein hieno luonnos, niin voidaan lähteä yhdessä miettimään sitä teknistä puolta, Immonen toteaa.

Suunnittelukilpailu jatkuu toukokuun loppuun, minkä jälkeen nelihenkinen raati tekee valintansa sokkona niin, että mallin lähettäjää ei tiedetä.

Nimikkosukkia ja lapasia

Villapaitamalli on aimo harppaus eteenpäin nimikkolapasista ja -sukista, joita monilla Lapin kunnilla jo on. 400 vuotta täyttäneessä Torniossa on haettu vanttuumallia kilpailussa, jonka voittaja ratkaistaan yleisöäänestyksessä huhtikuun aikana.

Sodankylällä on oma sukkamalli ja myös Rovaniemellä omat, Karoliina Erkinjuntin suunnittelemat nimikkolapaset.

Kittilälläkin on ollut oma lapasmalli jo vuodesta 1984, jolloin Iiris Palosaari voitti suunnittelukilpailun mallillaan Ahman askel. Salminen kaivoi pari kuukautta sitten ohjeen esille ja perusti FB-ryhmän yhteisneulontaan osallistuville. Viime viikkoina monilta entisiltä ja nykyisiltä kittiläläisiltä onkin syntynyt vanttuupareja toisensa perään.

Villapaitamallin oikeudet tulevat Kittilän kunnalle, joka antaa eri kokoihin muokatun ohjeen vapaaseen käyttöön. Voittaja saa 5 kiloa suomalaista villalankaa. Siitä neuloo ainakin viisi aikuisten villapaitaa.