Hyppää sisältöön

Kisa Merkelin seuraajasta kiihtyy – Baijerin Markus Söder valmis CDU:n liittokansleriehdokkaaksi

Kristillisdemokraattisen valtapuolueen CDU:n ja sen baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n puheenjohtajat ovat molemmat kiinnostuneita ehdokkuudesta.

Baijerin pääministeri Markus Söder (vas.) ja Baijerin kristillisdemokraattisen puolueen, CSU:n, pääsihteeri Markus Blume saapuivat CSU:n ja kristillisdemokraattisen CDU:n kokoukseen Berliinissä. Kuva: Clemens Bilan /EPA

Baijerin osavaltion pääministeri Markus Söder on valmis Saksaa johtavan puolueliittouma CDU/CSU:n liittokansleriehdokkaaksi. Söder kertoi asiasta sunnuntaina kristillispuolueiden yhteiskokouksessa.

54-vuotias Söder sanoi olevansa valmis ehdokkaaksi, mikäli CDU on valmis tukemaan häntä. Söder johtaa paitsi Baijerin osavaltiota, myös CDU:n baijerilaista sisarpuoluetta CSU:ta. Hän kertoi nyt ensi kertaa kanslerihaaveistaan.

Söderin ilmoitus tarkoittaa sitä, että hän olisi valmis haastamaan CDU:n puheenjohtajan Armin Laschetin. Söder olisi ensimmäinen CSU:n johtaja liittokanslerina ja ensimmäinen baijerilainen virassa yli 50 vuoteen.

Ehdokkaat kiirehtivät valintaa

Söder ja Laschet korostivat sunnuntaina tiedotustilaisuudessa yhteistyökykyään ja -haluaan.

– Keskustelimme Markus Söderin kanssa pitkään. Olemme molemmat ilmoittaneet halukkuudestamme kansleriehdokkaaksi, Laschet sanoi.

Sekä Söder että Laschet sanoivat toivovansa, että puolueet tekevät päätöksen kansleriehdokkaasta mahdollisimman pian. Aiemmin valinta on aiottu tehdä pääsiäisen ja helluntain välissä.

– Odotamme, että löydämme yhdessä ratkaisun kanslerikysymykseen mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Tulimme siihen tulokseen, että olemme molemmat päteviä ja valmiita tehtävään ja että kunnioitamme toinen toistamme, sanoi Markus Söder.

Angela Merkel ja valtapuolue CDU:n puoluejohtaja Armin Laschet. Kuva: Federico Gambarini / EPA

Saksan väkirikkaimman osavaltion pääministeri, 60-vuotias Laschet valittiin CDU:n johtoon tammikuussa. Hän on kuitenkin jäänyt mielipidemittauksissa Söderin taakse, kun kristillispuolueista ja äänestäjiltä on kysytty suosikkia liittokansleriksi.

Saksan nykyinen liittokansleri Angela Merkel jättää paikkaansa syksyn liittopäivävaalien jälkeen. Saksa käy kohti syksyn liittopäivävaaleja tilanteessa, jossa maan politiikka on kriisissä.

CDU ja CSU johtavat mielipidekyselyjä, mutta vihreät on noussut jo varsin lähelle. Vihreät ilmoittavat oman kansleriehdokkaansa viikon päästä. Valinta lienee jompikumpi puolueen johtokaksikosta: Robert Habeck tai Annalena Baerbock.

Lue myös: