Hyppää sisältöön

Kirjeenvaihtajalta: Vuosi sitten Putin näki nousevan tähden ja kutsui Baijerin johtajan Moskovaan – nyt Markus Söder haluaa Saksan liittokansleriksi

Venäjä hyötyy Söderin sooloilemasta Sputnik-tilauksesta. Nyt sama mies saattaa nousta Saksan johtoon, kirjoittaa Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Baijerin osavaltion pääministeri Markus Söder tapasivat Moskovassa 29. tammikuuta 2020. Kuva: Maxim Šemetov / EPA

BERLIINI Jo pitkään varmana pidetty asia sai sunnuntaina viimein vahvistuksen. Baijerin osavaltiojohtaja Markus Söder ilmoitti olevansa valmis kansleriehdokkaaksi.

Ilmoitus ei ollut yllätys. Söderiä kuvaillaan poliittiseksi eläimeksi, joka ei voi vastustaa valtaa. Nyt valtaa on tarjolla. Liittokansleri Angela Merkel jättää politiikan syyskuun vaaleissa.

Söder johtaa baijerilaista CSU-puoluetta, joka on Saksan kristillisdemokraattisen valtapuolueen CDU:n sisarpuolue. Söderin kansleriehdokkuuden ainoa este on se, että myös CDU:n puheenjohtaja Armin Laschet haluaa puolueiden yhteiseksi kansleriehdokkaaksi.

Laschetilla on takanaan sisarpuolueista suurempi eli CDU. Mutta mielipidemittauksissa Söder on jättiläinen Laschetiin verrattuna. Puolueiden ylin johto tekee päätöksen mahdollisesti jo lähipäivinä.

CDU:n ja CSU:n ehdokas on hyvin todennäköisesti myös Saksan seuraava liittokansleri. Ainoa todellinen haastaja nykyisillä gallup-luvuilla on vihreät, joiden oma kansleriehdokas selviää viikon päästä.

Saksan liittokansleri on henkilö, jonka varaan iso osa Euroopan yhteisestä ulkopolitiikasta nojaa. Liittokansleri Angela Merkeliä kuuntelevat niin Venäjän Vladimir Putin kuin Kiinan Xi Jinping.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat Berliinissä Libyan tilannetta käsitelleessä kansainvälisessä kokouksessa 19. tammikuuta 2020. Kuva: Hayoung Jeon / EPA

Saksan liittokansleri on myös se johtaja, jonka linjaa Suomen ulkopoliittinen johto seuraa hyvin tarkasti.

Erityisesti silloin, kun kyse on Venäjästä.

Vuosi sitten tammikuussa Baijerin johtaja Markus Söder vieraili Moskovassa tapaamassa presidentti Vladimir Putinia. Kutsujana oli Putin.

13 miljoonan asukkaan varakas osavaltio vastaa keskikokoista eurooppalaista valtiota. Osavaltiojohtajan ja presidentin tapaaminen ei ole loikka tavallisesta protokollasta. Myös aiemmat Baijerin johtajat ovat vierailleet Moskovassa.

Mutta kutsu kertoo myös siitä, miten tarkkaan Putin seuraa Saksan sisäpolitiikkaa.

Markus Söderiä vuosikymmenen ajan työkseen seurannut politiikan toimittaja Anna Clauß arvioi sunnuntaina, että Putin saattoi esittää kutsun, koska näki Söderin olevan Saksan politiikan nouseva tähti.

Der Spiegel-viikkolehden toimittaja Clauß sanoi saksalaiskanavan Presseclub-ohjelmassa (siirryt toiseen palveluun) Söderin valmistautuneen vierailuun perinpohjaisesti.

Baijerin johtaja haki hyväksynnän Moskovan-matkalleen liittokansleri Merkeliltä ja pysyi tiukasti Saksan virallisella linjalla.

Vierailu oli tapa nostaa molempien profiilia. Venäjän valtiolliset tv-kanavat saivat videokuvaa, miten länsijohtaja tulee tapaamaan Putinia keskellä vaikeita aikojakin. Markus Söder puolestaan pystyi profiloitumaan ulkopoliitikassa, josta hänellä on vain vähän kokemusta.

Miehet puhuivat lehtitietojen mukaan keskenään saksaa, jonka Putin oppi KGB-vuosinaan Dresdenisssä.

Toimittaja Claußin arvion mukaan matkan suurin yllätys Putinille oli se, miten isokokoinen Söder on. Putin tervehti lähes kaksimetristä Söderiä seisaaltaan eikä istualtaan, mikä sai Putinin näyttämään kättelykuvissa pieneltä.

Eurooppa saa tottua tämän parivaljakon kohtaamisiin, jos Söder nousee valtapuolueen ehdokkaaksi ja jos Saksan perinteinen valtapuolue onnistuu pitämään vallan. Se ei ole mitenkään varmaa puolueen nykyisessä kriisissä.

Söderin Venäjä-suhteet nousevat silloin Euroopassa suurennuslasin alle.

Matka Moskovaan ei tee Söderistä Putinin puolustelijaa eli saksalaisittain Putin-Versteheriä. Tästä on jo epäilty Söderin kilpakumppania Armin Laschetia.

Suomen tavoin Saksan idänsuhteet nojaavat ajatukseen dialogin tärkeydestä. Siksi sekä suomalaiset että saksalaiset poliitikot käyvät Moskovassa keskellä kriisejäkin.

Kiinnostavampaa Söderin Venäjä-suhteen kannalta on se, mitä aiemmin tällä viikolla tapahtui.

Unkari hankki ensimmäisenä EU-maana Venäjän Sputnik-koronarokotetta jo tammikuussa. Kuvassa rokotetoimitusta puretaan Budapestissä 4. maaliskuuta. Kuva: Zoltan Mathe / EPA

Söder ilmoitti Baijerin alkavan valmistella 2,5 miljoonan Sputnik-rokoteannoksen tilaamista – ohi EU:n yhteisostojen ja ohi Saksan kansallisten ostojen.

Söderin ilmoitus tuli samalla viikolla, kun Slovakia kertoi saamansa Sputnik-erän olleen osin eri tavaraa kuin lääketieteellisessä The Lancet -lehdessä arvioitu Sputnik. Financial Times -lehti puolestaan uutisoi (siirryt toiseen palveluun) EMA:n selvittävän, oliko Sputnikin hyväksymisprosessi Venäjällä eettinen vai olivatko osallistujat todellisuudessa vapaaehtoisesti mukana.

Sputnik ei ole saanut Euroopan lääkeviraston EMA:n hyväksyntää. Baijerin rokotteet tulisivat käyttöön vasta hyväksynnän jälkeen.

Baijerin sooloilemisen venäläisrokotteen kanssa voi nähdä voitoksi Venäjälle. Venäjä ei halua neuvotella EU:n kanssa kokonaisuutena vaan eri maiden kanssa erikseen. Baijerin rokotekaupoissa jakolinja on saatu revittyä myös Saksan sisälle.

Söderin noste voi yltää liittokanslerin virastoon asti. Silloin myös Suomen pitää miettiä, mitä saksalaisjohtajan erillisdiilit Moskovan kanssa tarkoittavat Euroopan yhteiselle Venäjä-politiikalle.

Lisää aiheesta:

.
.