1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Israel

Israelin median mukaan maa on Iranin ydinlaitokseen tehdyn iskun takana

Israelilaisradion mukaan maan tiedustelupalvelu Mossad olisi ollut keskeisessä roolissa iskun toteuttamisessa.

Israel
Vahingoittunut Natanzin laitos.
Viime heinäkuussa Natanzin laitoksella tapahtui räjähdys ja Iran syytti tekoa terroristien tekemäksi sabotaasiksi. AEOINEWS

Israel vaikuttaisi olevan iranilaiseen ydinlaitokseen sunnuntaina kohdistetun iskun takana. The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun)kertoo, että tyypillisesti Israelin median uutisointia on rajoitettu vastaavanlaisten iskujen jälkeen, mutta sunnuntaina maan tiedotusvälineet uutisoivat laajalti Natanzin ydinlaitokseen tehdystä kyber-hyökkäyksestä.

Israelin puolustusvoimien komentaja Aviv Kochavi kommentoi The Guardianin mukaan tuoreeltaan hyökkäyksen jälkeen, että Israelin operaatioita Lähi-idässä ei ole piilotettu vihollisen silmiltä.

Valtion radiokanava jopa väitti raportissaan, että maan tiedustelupalvelu Mossad olisi ollut keskeisessä roolissa iskun toteuttamisessa.

Natanzin laitoksen onnettomuus tuli vain päivä sen jälkeen, kun Iran oli ilmoittanut aloittavansa laitoksessa uraanin rikastamisen kehittyneillä sentrifugeilla.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi myöhemmin sunnuntaina, että "taistelu Irania, sen edustajia ja asevarustelua vastaan on valtava tehtävä".

– Tämän päivän tilanne ei välttämättä ole sama huomenna, Netanjahu lisäsi täsmentämättä lausuntoaan.

Iranin atomienergiajärjestö IAEO:n johtaja Ali Akbar Salehi sanoi sunnuntaina, että hyökkäyksen takana olivat Iranin teollisen ja poliittisen kehityksen vastustajat, joiden tavoitteena on estää maan ydinteollisuuden kehittäminen. Salehi ei kuitenkaan viitannut mihinkään yksittäiseen valtioon.

Iranin presidentti Hasan Ruhani oli lauantaina Natanzin laitoksella vihkimässä uudet sentrifugit käyttöön. Ruhani vakuutti tuolloin, että Iranin ydinohjelma on rauhanomainen.

Viime heinäkuussa Natanzin laitoksella tapahtui räjähdys ja Iranin viranomaiset syyttivät tekoa terroristien tekemäksi sabotaasiksi. Iranin ydinohjelma on kokenut vuosien saatossa takaiskuja, ja viime marraskuussa iranilainen ydinvoimatutkija Mohsen Fakhrizadeh sai surmansa, kun hänen autoaan vastaan hyökättiin moottoritiellä Iranin pääkaupungin Teheranin ulkopuolella.

Ydinsopimuksen jatkosta neuvotellaan Wienissä

Iranin ydinsopimuksen jatkosta neuvotellaan parhaillaan Wienissä. Osapuolien mukaan tiistaina startanneet neuvottelut ovat alkaneet hyvin. Yhdysvallat ei osallistu neuvotteluihin suoraan, vaan EU:n välityksellä.

Yhdysvallat on vihjaillut olevansa valmis purkamaan Iraniin kohdistuvia pakotteita. Iran on korostanut, ettei se peräänny uraanin rikastamisestaan ennen kuin Yhdysvallat purkaa pakotteita.

Yhdysvallat irtautui ydinasesopimuksesta vuonna 2018 ex-presidentti Donald Trumpin johdolla. Nykyinen presidentti Joe Biden on puolestaan ilmaissut halunsa palata sopimukseen.

Lue myös:

Iranin mukaan sen keskeinen ydinlaitos joutui sabotaasin kohteeksi

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi