1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Englannissa pääsee taas pubin terassille ja hiustenleikkuuseen yli kolmen kuukauden sulun jälkeen – Video: Ilonpito alkoi heti puoliltaöin

Myös kirjastot, kuntosalit ja kaikki kaupat saavat jälleen palvella asiakkaita.

koronavirus
Pubin työntekijä kiinnittää kylttiä, joka toivottaa asiakkaat tervetulleeksi maanantaina.
Lontoossa ja Länsi-Yorkshiressä ensimmäiset iloiset pubiasiakkaat saapuivat ystävineen lasilliselle puoliltaöin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Englannissa palataan tänään maanantaina askeleen lähemmäs normaalielämää, kun pubit ja ravintolat saavat avata terassinsa sekä monet muut liikkeet saavat jälleen palvella asiakkaita.

Jotkin pubit avasivat terassinsa heti puoliltaöin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Avautuvien palveluiden joukossa ovat muun muassa parturi-kampaamot, kuntosalit ja kaupan erikoisliikkeet, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Samaan talouteen kuuluvat henkilöt voivat vastedes matkustaa lomalle Englannin sisällä, kunhan majoitus on järjestetty niin, että kontakteja ulkopuolisiin ei tule. Lapsille järjestetyt aktiviteetit ovat mahdollisia myös sisätiloissa.

Pääministeri Boris Johnson on kutsunut rajoitusten löysäämistä "merkittäväksi askeleeksi tiellä kohti vapautta".

– Olen varma, että se on suuri helpotus niiden liikkeiden omistajille, jotka ovat joutuneet olemaan suljettuina pitkään, ja kaikille muille se merkitsee mahdollisuutta palata niiden asioiden pariin, joita rakastamme ja olemme kaivanneet, hän sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Koko Englannin kattava yhteiskunnan sulku määrättiin tammikuun alussa, kun koronavirus levisi nopeasti virusmuunnoksen yleistyttyä.

Johnson ja viranomaiset ovat painottaneet, että ihmisten pitäisi nyt toimia vastuullisesti, jotta koronavirustartunnat eivät lähtisi lievennysten myötä liian suureen nousuun.

Johnson oli luvannut juhlistaa rajoitusten purkamista tuopillisella pubin terassilla heti maanantaina, jolloin tulee kuluneeksi vuosi päivästä, jolloin hän itse pääsi sairaalasta covid-19-tautinsa jälkeen. Nyt juhlistamista on kuitenkin lykätty prinssi Philipin kuoleman takia.

Muualla Britanniassa eli Pohjois-Irlannissa, Skotlannissa ja Walesissa rajoituksia ei vielä pureta yhtä paljon kuin Englannissa. Kaikki koululaiset kuitenkin palaavat lähiopetukseen ja muitakin lievennyksiä tehdään.

Britannia kuuluu maihin, joita koronavirus on koetellut kovimmin: yli 127 000 ihmistä on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Rajoitusten purkamista kuitenkin helpottaa se, että rokotuskampanja on edennyt nopeasti. Britanniassa jo yli 32 miljoonaa ihmistä (siirryt toiseen palveluun) on saanut ensimmäisen annoksen koronarokotetta.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi