1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. myyräkuume

Nopea testi auttaa paljastamaan, kuinka paha myyräkuume sairastuneelle on tulossa

Tuoreen väitöksen mukaan virtsan liuskatestin tuloksilla oli yhteys taudin vaikeusasteeseen.

myyräkuume
Myyrä ruohikossa.
Tartunta saadaan punaruskeasta metsämyyrästä ja sen virtsan saastuttamasta maaperästä hengittämällä pölyä.  Arkistokuva. Risto Koskinen / Yle

Suomessa todetaan vuosittain 1 000–2 500 myyräkuumetapausta. Myyräkuume on Suomessa poikkeuksellisen yleinen.

Suurin osa tartunnoista on oireettomia tai hyvin lieviä kuumetauteja, mutta sairaus voi olla myös hyvin vakava.

Tartunta saadaan punaruskeasta metsämyyrästä ja sen virtsan saastuttamasta maaperästä hengittämällä pölyä. Metsämyyrät levittävät niin sanottua Puumala-virusta.

Tampereen yliopiston tuoreen väitöksen mukaan nopea testi ennustaa äkkiä, onko taudista tulossa vakava.

Tampereen yliopistossa väittelevän Paula Mantulan väitöskirjatutkimuksessa analysoitiin 200 Tampereen yliopistollisessa sairaalassa hoidettua myyräkuumepotilasta. Tutkimuksessa havaittiin, että sairaalan ensiavussa otetun virtsan liuskatestin tuloksilla oli yhteys taudin vaikeusasteeseen.

– Virtsan liuskatesti on helppo ja nopea testi, jota voidaan käyttää osana kokonaisarviota, kun myyräkuumetta sairastava potilas hakeutuu päivystävän lääkärin vastaanotolle ja pohditaan sairaalahoidon tarvetta, Mantula kertoo väitöstiedotteessa.

Munuaisten vajaatoimintaa

Sairaalahoitoon päätyvistä myyräkuumetta sairastavista potilaista valtaosalla todetaan äkillinen munuaisten vajaatoiminta, johon liittyy tyypillisesti albumiinin, eli valkuaisaineiden, ja punasolujen ilmaantuminen virtsaan.

Mitä suurempi määrä albumiinia tai punasoluja virtsassa todettiin liuskatestillä, sitä vaikeampi munuaisvaurio sairaalahoidon aikana kehittyi. Virtsan albumiinierityksen korkeimmat määrät todettiin jo taudin alkuvaiheessa, noin 4–5 päivän kuluttua kuumeen alusta.

Äkillinen munuaisvaurio kehittyy vaikea-asteiseksi kolmasosalla sairaalahoitoon joutuneista potilaista.

– Myyräkuumeen munuaisvaurio on poikkeuksellinen, koska missään muussa taudissa ei ole osoitettu uutena ilmaantuneen virtsan albumiinin tai punasolujen määrän ennakoivan äkillisen munuaisvaurion vaikeusastetta, Mantula sanoo.

Paula Mantulan mukaan vaikealle tautimuodolle altistaa tupakointi, mutta muita riskitekijöitä ei juuri tunneta.

Voi sairastaa vain kerran elämässä

Myyräkuumeen vakavat verenvuodot ovat hyvin harvinaisia. Pahimmillaan se vaatii tehohoitoa tai voi johtaa monielinvaurioon ja kuolemaan.

Myyräkuume aiheuttaa elinikäisen immuniteetin, joten sen voi sairastaa vain kerran elämässään. Suomen aikuisväestöä vasta-ainemäärityksin tutkittaessa on todettu, että noin viisi prosenttia on sairastanut tämän taudin, Terveyskirjasto kertoo (siirryt toiseen palveluun).

Osalla potilaista virtsaan ilmaantui myös tavallista enemmän sokeria. Näillä potilailla todettiin selvästi muita myyräkuumepotilaita useammin vaikeampi munuaisvaurio, sokkioireita ja erittäin runsas virtsan albumiinin määrä.

Paula Mantulan väitöskirja (siirryt toiseen palveluun) tarkastetaan perjantaina Tampereen yliopiston lääketieteen terveysteknologian tiedekunnassa.

Myyräkuume paranee vähitellen itsekseen, eikä siihen ole varsinaista parantavaa lääkettä. Väsymys voi jatkua viikkojen ajan.

13.4. klo 10.58 vVaihdettu kuva lajinmäärityksen epävarmuudesta johtuen.

Lue lisää:

Jopa neljä viidesosaa myyräkuumeen saaneista kantaa sen tietämättään – Suomessa tautia diagnosoidaan suhteessa väestöön eniten maailmassa

Lue seuraavaksi