1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Virusmuunnos käyttäytyi ihan eri tavalla koulussa ja työpaikalla – infektiolääkäri: "Ei välttämättä leviä kulovalkean tavoin koulussa"

Pirkanmaalla alakoululaiset pääsevät taas harrastamaan sisällä, kertoi Pirkanmaan koronanyrkki mediainfossa.

koronavirus
Pirkanmaan koronanyrkin tiedotustilaisuus
Pirkanmaan koronanyrkin tiedotustilaisuus

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä linjasi tiistaina, että vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien ryhmäharrastukset sisätiloissa ovat jälleen mahdollisia ensi viikosta alkaen.

Harrastuksissa tulee olla kuitenkin korkeintaan kymmenen henkilön ryhmiä eikä kilpailuja voi järjestää. Myös muita turvaohjeita pitää noudattaa.

Yle seurasi suorana infoa.

Ensi viikolla arvioidaan tätä vanhempien nuorten harrastusmahdollisuuksia. Jos tautimäärät laskevat, nuorten sisäharrastuksia voidaan avata.

Museoiden, kirjastojen, kylpylöiden, uimahallien, saunojen, kauppakeskusten oleskelutilojen sekä nuorisotilojen kiinni pitämistä suositellaan ainakin 30.4. asti. Asian päättää aluehallintovirasto.

– Tässä tilanteessa tarvitaan nyt uskoa, toivoa ja malttia. Jos vielä jaksaisimme muutaman viikon rajoituksia, mahdollisuudet vapaammalle kesän vietolle paranisivat, sanoo pandemiaohjausryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Juhani Sand.

Pirkanmaalla on yhä voimassa kuuden hengen kokoontumisrajoitus.

Kesällä pitäisi helpottaa

Sand uskoo, että kesällä voidaan harrastaa ja tavata ihmisiä enemmän kuin nyt. Ihan kaikista rajoituksista tuskin päästään eroon.

– Jonkinlainen uusi normaali voisi syntyä.

Tautimäärät ovat laskussa ja rokotukset etenevät. Rajoituksia pitää kuitenkin jaksaa vielä noudattaa.

– Olisi ikävä, jos varomattomilla toimilla tilanne karkaisi vielä käsistä. Olemme tietyllä tavalla loppumetreillä, Sand sanoo.

Sand uskoo, että suosituksilla ja rajoituksilla on saatu kohtaamisia vähennettyä ja sitä kautta tartuttavuutta.

Asiantuntijoina infossa olivat pandemiaohjausryhmän puheenjohtaja Juhani Sand, ylilääkäri Jaana Syrjänen ja apulaisylilääkäri Janne Laine TAYSista. Ylen toimittajat Anu Leena Koskinen ja Antti Palomaa seurasivat tilaisuutta.

Virusmuunnoksen käytös yllättävää

Mediainfossa saatiin mielenkiintoista uutta tietoa virusmuunnoksista. Otoksen mukaan 60 prosentissa tapauksista aiheuttajana on virusmuunnos.

Pirkanmaalla on löydetty 180 virusmuunnostapausta. Näistä suurin osa on brittivariantteja. Virusmuunnosten tartuttavuudessa on Syrjäsen mukaan monta tekijää.

– Siihen vaikuttaa paitsi variantti myös tapahtuma. Virusmuunnos ei välttämättä leviä kulovalkean tavoin koulussa, ainakaan meidän kokemuksen mukaan, Syrjänen sanoo.

Vaikka koko koulu oli karanteenissa, karanteenissa olleista kukaan ei sairastunut koronavirusmuunnoksesta. Sen sijaan työpaikalla puolet sairastui variantista.

Tautimäärät vaihtelevat

Tartuntaluvut ovat viikon aikana heitelleet Pirkanmaalla paljon. Vähiten tartuntoja oli keskiviikkona, jolloin kerrottiin 12 tapauksesta. Tänään tiistaina todettiin sama määrä uusia tapauksia. Isoin luku oli sunnuntaina kerrottu 49 tartuntaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön luokituksen mukaan koronaepidemia on Pirkanmaalla leviämisvaiheessa.

Janne Laine sanoo, että Suomen koronatilanne on parantunut viime viikkoina.

– Jos jalka nousee jarrupolkimelta liian aikaisin, epidemialla on voimaa nousta uudelleen, Laine varoittaa kuitenkin.

Pirkanmaalla iäkkäistä ihmisistä valtaosa on saanut ainakin ensimmäisen koronarokotuksen. Milloin aikuisten ja eläkeläisten harrastukset voidaan avata?

– Esimerkiksi uimahallien kuntoiluvuoro eläkeläisille on harkinnassa, kun seuraavia askelmerkkejä arvioidaan. Jonkinlainen nyrkkisääntö on, että siinä järjestyksessä kuin suosituksia ja rajoituksia on otettu käyttöön, käännetyssä järjestyksessä niitä myös puretaan, Sand sanoo.

Määrät pienessä laskussa

Koronatilanne on hieman helpottunut myös Pirkanmaalla. Ilmaantuvuus oli edeltävän kahden viikon ajalla 69 tartuntaa 100 000 asukasta kohden.

Koronatestissä kävijöiden määrä on edelleen alhaisempi kuin pääsiäistä edeltävällä viikolla. Sairaalahoidon tarve on vähentynyt.

Viime viikolla todettiin 185 uutta tartuntaa, mikä on vain vähän vähemmän kuin aiemmalla viikolla. Tartunnoista 75 prosenttia eli 139:n lähde pystyttiin jäljittämään. Liki kolmasosa sairastuneista oli edeltävästi karanteenissa.

Osa tartunnan saaneista oli ehtinyt saada ensimmäisen koronarokotteen.

Perhepiiristä saatiin viime viikolla 58 tartuntaa. Noin neljäsosa eli 34 tapausta kaikista tartunnoista saatiin tapaamalla läheisiä ja tuttavia perheen ulkopuolella.

– Tähän voi jokainen itse vaikuttaa, ketä tapaa, missä tapaa ja miten tapaa, Jaana Syrjänen sanoo.

Työpaikan tauoilta tartuntoja

14 tartuntaa tuli kymmeneltä eri työpaikalta. Usein tartunnat tulivat työpaikan tauoilta, kun maskia ei pidetty.

12 tapausta todettiin asuntolasta eli Tampereen vastaanottokeskuksesta. Tartuntaketju näyttää rauhoittuneen, uusia tapauksia ei ole tullut.

Ulkomailta tuli neljä tartuntaa.

Aikuisten sisäliikuntaharrastuksista tuli kolme tartuntaa ja hoiva- tai hoitoyksiköstä tuli yksi tartunta. Muita yksittäisiä tartuntoja tunnetuista lähteistä tuli yhteensä 13 tapausta.

Päiväkodeista, kouluista tai yksityisistä juhlista ei todettu viime viikolla tartuntoja.

Korjattu klo 16.11 jäljitettyjen tartuntojen luku 135:sta 139:een.

Lue lisää:

Koronavirus tarttuu nyt usein ystäviä tavatessa – infektiolääkäri: "Pitää pelata silmäpeliä, kun naama on piilossa", Yle seurasi Pirkanmaan infoa

Tampereen kaupungin tiedotteessa oli virhe, ja se johti heti huhumyllyyn vastaanottokeskuksen koronatartunnoista

Lue seuraavaksi