1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Jyväskylässä koronatilanne on rauhoittunut, mutta rajoitukset jatkuvat – "Nyt ei ole aika keikuttaa venettä", sanoo vastuulääkäri

Jyväskylässä ei pureta voimassaolevia koronarajoituksia vielä tällä viikolla.

Jyväskylässä toisen asteen ja korkeakoulujen lähiopetukseen paluu on listalla ensimmäisenä, kun koronarajoituksia puretaan, sanoo tartuntataudeista vastaava lääkäri. Kuva: Silja Viitala / Yle

Jyväskylässä pohditaan alkaneella viikolla, miten ja milloin koronarajoituksia voitaisiin purkaa.

Päätöksiä rajoitusten purkamisesta ei kuitenkaan ole lähipäivinä luvassa, vaan voimassaolevat rajoitukset jatkuvat toistaiseksi, toteaa kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä.

Kaupunki linjaa rajoitusten purkamisesta viikon kuluttua eli 19. huhtikuuta.

Uusia koronatartuntoja on todettu Jyväskylässä viime viikolla 25. Viimeiksi näin rauhallinen viikko uusien tartuntojen suhteen oli kaupungissa viikko 2, jolloin tartuntoja kirjattiin 19 kappaletta.

Ensimmäisenä on tarkoitus luopua muun muassa etäopetuksesta

Käsmän mukaan Jyväskylässä ensimmäisenä harkinnassa ovat toisen asteen ja korkeakoulujen etäopetuksesta luopuminen, ulkoliikunnan ja aikuisten liikuntaharrastusten rajoitusten höllääminen sekä yksityistilaisuuksia koskevan kuuden henkilön kokoontumisrajoitussuosituksen lieventäminen.

– Koronatilanne on nyt Jyväskylässä rauhallinen ja vakaa. Tartuntamäärät ovat käytännössä puolittuneet viime viikolla edellisviikkoon nähden. Tilanne on kehittymässä suotuisaan suuntaan. Tarvitaan useamman viikon vakaa ja hyvä kehitys ennen kuin lähdetään rajoituksia purkamaan. Ei lähdetä vielä venettä keikuttamaan, kun rokottaminen edistyy toistaiseksi varsin hitaasti, kuvailee Käsmä.

Jyväskylän poikkeusolojen johtoryhmä totesi kokouksessaan maantaina 12. huhtikuuta, että toisen asteen oppilaitoksissa lähiopetukseen voidaan siirtyä todennäköisesti jo huhtikuun aikana. Osassa oppilaitoksista lähiopetusta on jo lisätty.

Kaupunki tarkastelee ensi maanantaina myös yli 18-vuotiaiden ryhmäliikunnan järjestämistä ulkona pienryhmissä. Samalla linjataan kaupungin omien liikuntapaikkojen avaamisesta yleisön käyttöön rajatusti. Sisäliikuntatilojen ja kirjastojen toiminnan palauttamisesta normaaliksi kaupunki päättää huhtikuun loppuun mennessä.

Maskien käyttösuositus jatkuu näillä näkymin siihen saakka, kunnes rokotukset ovat tuoneet laumasuojaa. Esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakas- ja potilastyötä tekeviä koskee maskipakko työpaikalla syyskuun alkuun saakka. Maskien käyttöpakko on toistaiseksi voimassa myös varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa.

Virusmuunnosten tartuntaketjut on saatu katkaistua ajoissa

Seurantaa ja tarkkuutta vaativat myös koronaviruksen variantit. Jyväskylässä on todettu sekä koronan brittivarianttia että yksittäisiä tapauksia eteläarfikkalaista virusmuunnosta.

Käsmä arvioi, että uusista koronatartunnoista on Jyväkylässä virusmuunnosten aiheuttamia noin 30-40 prosenttia.

Virusmuunnostapaukset on Käsmän mukaan saatu hyvin jäljitettyä ja tartuntaketjut katkaistua. Käsmä painottaa, että herkemmin tarttuvien virusmuunnosten suhteen ihmisten vastuullinen käytös korostuu, jotta tilanne pysyy hallinnassa.

– Virusmuunnosten takia koronajäljityksen toimintatapoja on uudelleen järjestelty ja jonkin verran joudutaan varianttien vuoksi tekemään myös lisätestausta. Varianttien seuraaminen on jatkossakin tärkeää, että oltaisiin kärryillä, miten hyvin rokotteet tehoaa niihin, sanoo Käsmä.

Lue myös:

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia lisää lähiopetuksen tarjontaa huhtikuussa