Hyppää sisältöön

Susi liikkuu jälleen pääkaupunkiseudulla: viimeisin havainto Pohjois-Helsingissä – toimi näin, jos kohtaat suden

Myös lauantaina suden havaittiin liikkuvan Espoossa ja Helsingissä.

Susi Ähtärin eläinpuistossa
Susi juoksi Helsingin Pajamäessä lauantaina. Kuva: Janne Salomeri

Itä-Uudenmaan poliisi sai maanantaina aamulla ennen seitsemää useita yleisön ilmoituksia mahdollisesta sudesta Vantaalla.

– Sudesta tehtiin havaintoja Hiekkaharjun ja Koivukylän alueella, saimme useita ilmoituksia 19 minuutin sisällä. Sen jälkeen Itä-Uudenmaan alueelta ei ole tullut uusia ilmoituksia, kertoo yleisjohtaja, komisario Kimmo Klemetti.

  • Näitkö suden? Lähetä kuva osoitteeseen helsinki@yle.fi. Saatamme käyttää kuvaasi jutussamme.

Viimeisin havainto sudesta on tehty Pohjois-Helsingissä, kertoo Helsingin poliisi.

Kaikki havainnot pyydetään ilmoittamaan hätänumeroon 112. Sutta ei tule lähestyä.

Komisario Klemetin mukaan suurriistamiehet pyrkivät ohjaamaan suden maastoon, pois kaupunkialueelta.

Toimi näin, jos kohtaat suden

Helsingin riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Paula Laukkanen kertoo, että pääkaupunkiseudulle eksynyt susi on kenties kauhuissaan juossut eteenpäin etsien rauhallisempaa aluetta. Laumasta karkoitetut sudet etsivät omaa paikkaansa pitkäänkin.

Viime viikonloppuna jotkut paikalliset päätyivät vain joidenkin metrien päähän sudesta. Laukkanen kertoo, että jos susi tulee vastaan yllättäen, akuuttia vaaraa ei ole.

– Normaali, terve susi ei hyökkää ihmisen kimppuun tilanteessa, jossa sudella on reitti tilanteesta pois. Jos susi tuntee olonsa uhatuksi, se voi kuitenkin käydä aggressiiviseksi.

Laukkasen mukaan suoraa katsekontaktia suteen ei pidä luoda, sillä eläin voi kokea sen haasteena. Pakoon ei myöskään tule juosta, sillä sudelle on refleksinomaista lähteä pakenevan saaliin perään.

Rauhallinen ääneen puhuminen ja tulosuuntaan hitaasti perääntyminen ovat Laukkasen mukaan hyviä toimintatapoja kohtaamistilanteessa. Sudelle tulee jättää reitti pois tilanteesta.

– Rauhallinen juttelu voi kertoa sudelle siitä, etteivät omat aikeet ole aggressiivisia. Lisäksi se voi rauhoittaa ihmistä itseään. Suden nenään panikointi ja vihamielisyys haisevat aika samalta, Laukkanen kertoo.

Jos susi tulee aivan lähelle vaikka nuuhkimaan, ihminen voi karjaista kovaan ääneen. Tällainen toiminta sudelta olisi kuitenkin Laukkasen mukaan hyvin harvinaista.

Laukkanen ei myöskään tiedä, että susi olisi hyökännyt ihmisen kimppuun Suomessa pitkään aikaan.

– Jos näin kuitenkin hypoteettisesti kävisi, tulee huutaa, potkia ja pistää muutenkin kaikin voimin vastaan.

Lue seuraavaksi:

.
.