1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Viikonloppukooste

Viisi kiinnostavaa juttua sunnuntai-iltaan: Koronaeristystä rikkonut katuu, lyhyempi työaika lisää hyvinvointia ja suomalaiset siirtomaaherroina

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Viikonloppukooste
"Sari"
Antti Ullakko / Yle

Sari rikkoi koronaeristystä ja valehteli kumppanilleen: "Seuraukset olivat hirveät" – yhä useampi rikkoo terveysviranomaisten määräystä

Terveysturvallisuuteen liittyvät rikkomusepäilyt ovat kasvussa. Sari haluaa kertoa kokemuksistaan, jotta kukaan ei toistaisi hänen virheitään.

Suomalainen ? mies ja kolttamies 1930. Petsamontien rakennustyömaan työntekijöitä. Liinahamari? Petsamo
Valto Pernu / Lapin maakuntamuseon kokoelmat

Alemmuuskompleksi oli syy, miksi suomalaiset syrjivät Petsamon saamelaisia kuin siirtomaaherrat, sanovat tutkijat – "Valkoisuutta pyrittiin korostamaan"

Petsamo liitettiin Suomeen sata vuotta sitten. Kolonialismi tulisi nähdä osana Suomen historiaa, sanovat uutta tutkimusta aiheesta tekevät tutkijat.

Man läser en tidning liggande i en hängmatta på isen.
Pidemmät vapaa-ajat ovat kokeiluissa lisänneet ihmisten työmotivaatota ja hyvinvointia.All Over Press

Lyhyempi työaika lisää hyvinvointia ja motivaatiota, silti siihen suhtaudutaan varauksellisesti

Asiantuntijan mukaan mukaan selviä hyötyjä nousee esiin varsinkin silloin, kun työaikaa lyhennetään kahdeksasta kuuteen tuntiin.

Tuija Siltamäki, Helsinki, 01.02.2019
Antti Haanpää / Yle

Tuija Siltamäen kolumni: Etätyö ei ole kaikille mieletön mahdollisuus vaan ainoastaan kamalaa, eikä siitä saa tulla työelämän uusi normaali

En todellakaan halua, että työnantaja tunkee epäergonomiseen kotiini järkevän työpisteen, kirjoittaa Ylioppilaslehden päätoimittaja Tuija Siltamäki.

Pasi Lehtola, monialayrittäjä, Jelppasi Oy
Vihtiläinen Pasi Lehtola tuunasi täysperävaunusta työtilan vaimolleen.Kristiina Lehto / Yle

Kontteja hankitaan työtiloiksi ja kesäkahviloiksi: kontin vuokra on 200 euroa kuussa – Pasi Lehtola osti täysperävaunun syntymäpäivälahjaksi puolisolleen

Kontteja kysytään nyt kiihtyvään tahtiin kesäkahvila ja -ravintolakäyttöön. Konttibisnes on kymmenen viime vuoden aikana kolminkertaistunut Suomessa.

Lue seuraavaksi