1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hajuaisti

Korona vie monelta hajuaistin tai muuttaa sitä – koronan sairastanut Johanna Pekari: Sipuli haisee nyt tosi epämiellyttävälle

Koronan sairastaneet Sanna Vainionpää ja Johanna Pekari ovat sopeutuneet haju- ja makuaistin muutoksiin jo vuoden ajan.

hajuaisti
Sanna Vainionpää, Helsinki
Sanna Vainionpää ja Johanna Pekari ovat kärsineet koronan jälkioireena hajuaistin menetyksestä. He testaavat videolla, tunnistavatko he nuuskimalla eri tuoksut.

Helsinkiläinen Sanna Vainionpää sairasti koronan vuosi sitten. Hän ei haista edelleenkään samalla tavalla kuin ennen sairastumistaan. Koronan vaikutukset näkyvät parantumisen jälkeen arjessa pitkään.

Koronaviruksen aiheuttama COVID-19 tauti on joidenkin tutkimusten mukaan aiheuttanut haju- ja makuaistin häiriöitä jopa kahdella kolmesta tartunnan saaneista.

Vainionpää muistaa hyvin sen hetken, kun hän ensimmäisen kerran tajusi muutoksen. Ensimmäiseksi hän kiinnitti huomiota makuaistin katoamiseen.

– Mieheni oli tehnyt jauhelihakeittoa päivälliseksi ja ihmettelin hänelle, miten keitossa ei ole yhtään suolaa. Hän sanoi, ettei pidä paikkansa.

Vainionpää lisäsi ja lisäsi suolaa, mutta maku ei muuttunut. Hän tajusi, että jotain oli pielessä, mutta tietoa vuosi sitten keväällä oli vielä vähän tarjolla.

Vainionpää aistii nykyään perusmaut: suolaisen, makean, happaman, karvaan ja umamin, eli lihaisan, yhden ihmisen aistimasta viidestä perusmausta. Hajuaisti ei kuitenkaan ole vielä kunnossa, eivätkä pienet vivahteet makuaistissakaan.

– Aikaisemmin minulla oli tarkka hajuaisti. En ole mikään viiniasiantuntija, mutta pystyin erottelemaan lempiviinini hajun perusteella. Nyt on hyvä, jos pystyn erottamaan valkoviinin punaviinistä.

Sanna Vainionpää, Helsinki
Helsinkiläinen Sanna Vainionpää on joutunut sopeutumaan haju- ja makuaistin muutoksiin vuoden ajan.Ronnie Holmberg / Yle

Moni asia maistui ja tuoksui erilaiselle kuin nyt. Esimerkiksi sipuli ja kananmuna ovat hajultaan erilaisia kuin aiemmin.

Hän on alkanut miettimään, haistaako hän tulevaisuudessa kaikki eri tavalla ja tottuuko hän siihen.

– Se voi olla hyvä tai mielenkiintoinenkin vaihtoehto. Välillä on sellainen olo kuin lapsi opettelisi uudelleen haistamaan.

Ongelmana on kuitenkin erotettavuus. Vainionpää ei pysty enää yhtä hyvin erottelemaan eri tuoksuja ja hajuja keskenään.

Hänen koronan sairastaneella ystävällään Johanna Pekarilla on samanlaisia huolia. Pekari sairastui koronaan vuosi sitten maaliskuussa, sairastumisen jälkeen kahden kuukauden ajan mikään ei maistunut tai haissut miltään.

– Ei tehnyt mieli syödä, kun kaikki oli ei mitään. Nyt on jo palautunut suurelta osin, haistan ja maistan jo eri vivahteitakin.

Pekari ei ollut koskaan aiemmin törmännyt vastaavaan, koko muutos tuntui yllättävältä.

– Alkuun se oli oikeastaan aika pelottavaa, koska ei ole koskaan aiemmin käynyt tällä tavalla. Kaipasin kaikkia jokapäiväisen elämän tuoksuja kokonaisvaltaisesti.

Katso videolta, miten Vainionpää ja Pekari selviävät kahden sokkona annetun öljyn tunnistamisessa.

Suurimmalla osalla palautuu nopeasti

Kokonaan tai osittain kadonnut haju- ja makuaisti on kuitenkin palautunut jopa 90 prosentilla koronaan sairastuneista 2–4 viikon sisällä, kertoo Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta korva-, nenä- ja kurkkutautiopin dosentti Seija Vento.

Seija Vento, korva-, nenä- ja kurkkutautiopin dosentti
Jos oireet pitkittyvät, on hyvä selvittää syytä, sanoo Seija Vento, joka on korva-, nenä- ja kurkkutautiopin dosentti Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa.Ronnie Holmberg / Yle

Samanlaisia kokemuksia on myös muualta. Ruotsin Television, SVT:n haastattelema (siirryt toiseen palveluun) Sahlgrenskan yliopistollisen sairaalan ylilääkäri Johan Hellgren sanoo, että useimmille koronapotilaille haju- ja makuaisti palaavat heikentymättömänä, kun he ovat toipuneet.

Osalla ongelmat kuitenkin pitkittyvät Vainionpään ja Pekarin tavoin.

– Sellaisen kuukauden tai pari voi katsoa, mutta sen jälkeen on suositeltavaa käydä lääkärissä selvittämässä syytä, Vento sanoo.

Hajuaistia voi yrittää palauttaa treenaamalla

Hajuaistia on mahdollista kouluttaa uudelleen yksinkertaisten harjoitusten avulla. Harjoittelua voi dosentti Vennon mukaan tehdä kotona.

Ensimmäiset neljä tuoksua ovat ruusu, neilikka, sitruuna ja eukalyptus. Tuoksut on helpointa hankkia öljyinä, esimerkiksi luontaistuotekaupasta tai apteekeista.

– Tuoksu tuodaan noin kahdeksan sentin päähän nenästä ja oikein voimakkaasti haistellaan 10 sekuntia kerrallaan. Sitten 10 sekunnin tauko ja toinen hajunlähde. Kaikki neljä tuoksua käydään kahteen kertaan läpi 10 sekunnin tauoin, Vento sanoo.

Harjoitus tulisi tehdä aamuin illoin kolmen kuukauden ajan. Tämän jälkeen tuoksut vaihdetaan ja aloitetaan uusi kolmen kuukauden jakso.

Seuraavia tuoksuja voisivat olla esimerkiksi rosmariini, mandariini, bergamottitee (Earl Grey) ja piparminttu. Halutessaan voi ostaa öljyjen sijaan ruokakaupasta myös aitoja hedelmiä, kukkia ja mausteita.

Eri tavoin hajuaistinsa menettäneillä on kuitenkin toivoa, sillä palautumisaika voi olla pitkäkin.

– On todettu, että hajuaisti voi toipua jopa kolmenkin vuoden päästä.

Johanna Pekari, Helsinki.
Arki muuttuu paljon, jos et tunne hajuja ja makuja, sanoo helsinkiläinen Johanna Pekari. Keittiössä et voi esimerkiksi tietää tuoksun perusteella, onko ruoka kysymässä vai palanut.Ronnie Holmberg / Yle

"Testasin pari kolme kuukautta, mutta lopetin"

Johanna Pekari kokeili parin kolmen kuukauden ajan ohjattua hajuharjoittelua, mutta luopui siitä.

– Aloitin sen vasta joulun alla lääkärin vinkistä, kun lähes puoli vuotta jatkunut hajujen ja makujen muuntuminen ei alkanut palautua normaaliksi. Halusin testata vielä tätäkin keinoa. Testasin pari kolme kuukautta, mutta ei siitä niin suurta apua ollut, niin lopetin.

Pekari kuitenkin haluaisi eroon muuttuneista hajuista. Muuntuneita hajuja on useita, mutta esimerkiksi yksi ikävä ja epämiellyttävä uusi haju on sipulissa.

– Se valitettavasti haisee tosi voimakkaalle ja epämiellyttävälle. Haistan sen, vaikka sitä olisi hyvin pieni määrä esimerkiksi liemissä. Haistan sen jo kaukaa, joten se tekee normaalista elämästä hankalaa. Sipulia käytetään niin yleisesti kaikenlaisissa ruuissa.

Myös marjoihin ja hedelmiin tuli koronan takia parfyymimäisen makea haju, jota Pekari ei kaipaa takaisin.

– Se ei ollut sellainen mikään pilaantunut haju, eikä liittynyt mihinkään tiettyyn hedelmään tai marjaan, koska kaikki haisi samalta, erikoiselta. En ole koskaan aikaisemmin haistanut sellaista, se ei ollut miellyttävä haju.

Pekari toivoo kaikkien aiempien tuoksujen palautuvan takaisin, että hän voisi nauttia ruoista hyvällä ruokahalulla.

Lue myös:

Ylen Akuutti: Kun hajuaisti katoaa

Vesi alkoi kesällä haista hirveälle, ja siitä Johanna Pekari huomasi koronan jälkioireet – hänen ja Sanna Vainionpään haju- ja makuaistit ovat vieläkin sekaisin

Uupumusta, kuumeilua ja hajuaistin puuttumista – rajun koronataudin sairastaneilla myöhäisoireet voivat kestää viikkoja tai jopa kuukausia

Lue seuraavaksi