1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähköverkot

Järvi-Suomen Energia tarkastaa sähkölinjoja kopterista käsin – lennoilla huomataan satoja vaaranpaikkoja

Vuosittaiset tarkastulennot kestävät kahdesta kolmeen viikkoa.

Maanantaina alkavat tarkastuslennot kattavat kartalla näkyvän puanisen osan. Muut alueet tarkastetaan ensi vuonna. Kuva: Järvi-Suomen Energia

Järvi-Suomen Energian koptereita näkyy huhtikuussa Etelä-Savon taivaalla, kun yhtiö aloittaa vuosittaiset sähköverkon tarkastuslennot maanantaina 12. huhtikuuta.

Keskijänniteverkosta tarkastetaan muutaman viikon aikana noin puolet, ja loput tarkistetaan ensi vuonna. Keskijänniteverkon lisäksi tarkastetaan samalla myös kaapeliverkkoa ja sen puistomuuntamoita.

– Tarkastus tehdään keväällä heti lumien sulettua, jotta korjaustarpeet saadaan urakoitsijoille tehtäviksi heti keväällä sulan maan aikaan, kertoo Järvi-Suomen Energian kunnossapitopäällikkö Juuso Ruottinen.

Tarkastuslennoilla on tarkoitus paikantaa esimerkiksi sähkölinjoihin nojaavia puita tai muita paikkoja, joissa kaivataan toimenpiteitä. Lennot siis lisäävät sähköverkon luotettavuutta.

Ruottisen mukaan lennoilla havaitaan raivaustarvetta keskimäärin 350 kilometrin matkalla, noin 150 kallistunutta tai vaurioitunutta pylvästä ja vierimetsissä olevia vaarapuitakin keksimäärin 500 kappaletta.

– Havaintojen määrä vähän vaihtelee vuosien mukaan, riippuen millaisia ukkosia, tuulia ja lumikuormia on ollut. Kaikkia vaurioita ei myräköiden jälkeen pystytä löytämään, kun ne ei vielä varsinaisia vikoja ja sähkökatkoja aiheuta, Ruottinen sanoo.

Kopterista tehdyn valvonnan ja tarkastusten lisäksi sähköyhtiö tekee tarkastuksia maasta käsin. Lisäksi kiinteistöihin menevät pienjännitelinjat tarkistetaan joka kuudes vuosi.