Hyppää sisältöön

Pohjois-Pohjanmaan nuorisoseurat ovat nyt tiukoilla kuntien karsiessa avustuksia – silti uusia seurantaloja nousee

Talkoohenki ja valtion antamat avustukset ovat auttaneet järjestöjä eteenpäin.

Seurantalot ja kylätalot ovat monesti tärkeitä harrastus- ja kokoontumispaikkoja kylille ja puitteita järjestötoiminnalle. Kolmannelle sektorille annettu euro tulee moninkertaisesti takaisin, pohditaan Pohjois-Pohjanmaan nuorisoseurojen liitosta. Kuva Nivalan nuorisoseuran talosta. Kuva: Pasi Punkari / Yle

Monen järjestön taloudenpito on nyt mutkistunut, kun kunnat ovat vähentäneet koronan talouskurimuksessaan järjestöille annettavia avustuksia.

Näin on myös maaseutujen elinvoimalle tärkeiden seurantalojen ja niitä hoitavien järjestöjen kohdalla. Seurantaloja Pohjois-Pohjanmaalla on noin 40 kappaletta.

– Eivät avustukset isoja ole olleet ennenkään, mutta että ne vähäisetkin avustukset. Se on koskenut meitä, tämä on hieman ikävää politiikkaa, miettii Pohjois-Pohjanmaan nuorisoseurojen liiton toiminnanjohtaja Timo Nevanperä.

Järjestöt ovat kuitenkin keksineet uusia keinoja korvata vuokra- ja tanssilipputuloja, ja ovat myyneet esimerkiksi virtuaalikuusia. Lisäksi osin valtion rahan turvin maakunnassa on menossa jonkinlainen järjestötalojen rakennus- ja korjausbuumi, Nevanperä sanoo.

Esimerkiksi pudasjärveläinen Iinattijärven nuorisoseura on saanut jo valmiiksi uuden seurantalon ja myös Tuomiojan nuorisoseura Siikajoella suunnittelee uutta kylätaloa. Oulunsalon ja Oulunsuun seurantaloille on myös tehty suurta remonttia.

Valtion peruskorjausrahaa on saatu nyt koko maakuntaan lähes 100 000 euroa sekä koronatukea reilut 60 000 euroa, Nevanperä kertoo.

Suomen nuorisoseurakentässä eniten valtion tukea onkin tullut nimenomaan Pohjois-Pohjanmaalle.

Lisäksi kylätaloperinteeseen kuuluu vahvasti talkootyö ja sen voimin tehdään myös korjauksia.

– Jos talossa rupeaa katto vuotamaan tai portaat lahoamaan, kyläyhteisö ryhtyy peruskorjaamaan ja laittamaan taloa kuntoon. Siinä on ihmeellinen henki.

Vaikka nuorisoseurojen ja muiden kyläjärjestöjen talous on kärsinyt koronatilanteesta johtuen, konkursseilta ainakin Pohjois-Pohjanmaalla on Nevanperän mukaan vältytty.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.