1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Uutistoimisto: Iranin ydinlaitosta sabotoinut henkilö on tunnistettu – Iran syyttää iskusta Israelia

Iranin ulkoministerin mukaan isku kostetaan.

Iran
Natanzin uraanin rikastuslaitos kuvattuna maaliskuussa 2005.
Natanzin uraanin rikastuslaitos on Iranin ydinohjelman tärkein laitos. Kuva maaliskuulta 2005. EPA

Natanzin ydinlaitosta sabotoinut henkilö on Iranin tiedustelulähteiden mukaan tunnistettu, kertoo Iranin valtiota lähellä oleva uutistoimisto Nournews. Tiedustelulähteiden mukaan henkilö aiotaan pidättää.

Uutistoimiston tietoa ei ole varmistettu muista lähteistä.

Iranissa Natanzin ydintutkimuslaitoksessa esiintyi sunnuntaina sähköongelmia, jotka johtuivat mahdollisesti kyberiskusta. Laitoksessa on käynnistetty viime päivinä sentrifugeja, joita käytetään uraanin rikastamiseen.

Iranin ulkoministeriö syyttää iskusta Israelia. Ulkoministeriön tiedottajan Saeed Khatibzadehin mukaan teko on kostettava Israelille.

Israel ei ole virallisesti tunnustautunut iskun tekijäksi. Israelin media on kuitenkin raportoinut tietoja, joiden mukaan Israel on iskun takana. Yleisradioyhtiö Kanin mukaan iskun toteutti tiedustelupalvelu Mossad.

Jännitteet voivat kiristyä, ydinsopimusneuvotteluja käydään

Jos Israel osoittautuu iskun tekijäksi, se kiristää jännitteitä Lähi-idässä. Israelia on epäilty myös Natanzin laitoksella tapahtuneesta räjähdyksestä viime heinäkuussa sekä ydinvoimatutkija Mohsen Fakhrizadehin salamurhasta marraskuussa.

Wienissä neuvotellaan paraikaa Iranin ydinsopimuksen jatkosta ja siitä, millä ehdoilla Yhdysvallat voisi palata sopimukseen.

Yhdysvaltain edellinen presidentti Donald Trump irtautui sopimuksesta, jossa Iranin-vastaisia pakotteita purettiin vastineena sille, että Iran rajoittaa ydinohjelmaansa. Iranin epäillään kehittävän ydinasetta, minkä Iran on kiistänyt.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on sanonut haluavansa palata sopimukseen, kun taas Yhdysvaltain liittolaisen Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu vastustaa sopimusta jyrkästi. Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin tapasi Netanjahun sunnuntaina Israelissa.

Lue myös:

Israelin median mukaan maa on Iranin ydinlaitokseen tehdyn iskun takana

Joe Biden saattaa tuoda Yhdysvallat takaisin Iranin ydinaseohjelmaa hillitsevään sopimukseen

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi