Hyppää sisältöön

Maasotakoulussa selvitetään, miksi koronatartunnat pääsivät leviämään RUK:ssa: "Tässä on varmasti roolinsa varusmiehillä ja henkilökunnalla"

Osa tartunnan saaneista on tervehtynyt.

Reserviupseerikoulussa Haminassa on jyllännyt laaja koronatartuntarypäs, jossa on sairastunut kymmeniä varusmiehiä. Arkistokuva. Kuva: Antro Valo / Yle

Koronatartuntojen määrä on kääntynyt laskuun Maasotakoulussa Haminassa.

Reserviupseerikoulun johtajan, eversti Vesa Helmisen mukaan 41 varusmiestä on tällä hetkellä koronapositiivisia. Luku on pienentynyt 13:lla viime torstaista, jolloin puolustusvoimat tiedotti edellisen kerran Maasotakoulun koronavirustilanteesta.

– Se kertoo mielestäni siitä, että tällä hetkellä ei ole tullut lisätartuntoja, ja tervehtymisiä tapahtuu, Vesa Helminen sanoo.

Puolustusvoimat tiedotti (siirryt toiseen palveluun) viime torstaina, että Maasotakoulussa on 56 koronatapausta, joista 54 oli varusmiehiä ja kaksi opiskelijoita. Kolme aiemmin todetuista viidestä opiskelijasta oli parantunut.

Maasotakoulussa Haminassa todettiin viime torstaina uusia positiivisia koronatartuntoja 12 varusmiehellä. Varusmiehet oli testattu ensin viidentenä päivänä altistumisen jälkeen ja toisen kerran 12. päivänä altistumisesta. Torstaina todetut tartunnat oli pääosin testattu 12. päivänä altistumisen jälkeen.

Selvitys kesken

Maasotakoulussa on aloitettu selvitys tartuntaketjun syntymisestä, sen leviämisestä ja mahdollisista omaan toimintaan liittyvistä epäkohdista.

– Tässä on varmasti roolinsa varusmiehillä ja henkilökunnalla. Katsomme kaiken kaikkiaan, missä on ollut erityinen tekijä tai tekijät, jotka ovat johtaneet useaan positiiviseen tartuntatapaukseen, RUK:n johtaja Vesa Helminen sanoo.

Helmisen mukaan selvitys jatkuu tällä viikolla.

Maavoimien mukaan Haminan varuskunnassa sairastuneita ja altistuneita varusmiehiä on eristetty useaan eri rakennukseen pieniin osastoihin.

Varusmiesten koulutuksessa esimerkiksi luokkaopetus järjestetään etänä. Osa joukosta on maastoharjoituksessa, osa varuskunnassa ja osa lomilla.

Maasotakoulun henkilöstö ja asevelvolliset on jaettu osastoihin, jotka eivät kohtaa toisiaan. Ruokailuajat ja -paikat sekä varusmiesten palvelusaika ja vapaa-aika on järjestetty siten, että palveluksessa ollaan osastoittain porrastetusti. Varotoimia pitää noudattaa myös vapaa-aikana ja oireettomana.

Maasotakoulu on ohjeistanut varusmiehiä, opiskelijoita ja henkilökuntaa noudattamaan varotoimia tarkasti, tarkkailemaan vointiaan sekä ilmoittamaan oireista ja hakeutumaan herkästi koronatesteihin. Ohjeiden mukaan varuskuntaan ei saa tulla, jos on edes vähäisiä oireita.

.
.