Hyppää sisältöön

Sisä-Suomen poliisi tutkii useita Whatsapp-sovelluksen kaappauksia

Poliisin mukaan sovelluksia on kaapattu numerokoodeja pyytämällä.

Kuva: Yle / Axel Brink

Sisä-Suomen poliisi kertoo, että useat henkilöt ovat ilmoittaneet poliisille tapauksista, joissa heidän oma Whatsapp-tilinsä on kaapattu.

– Ainakaan toistaiseksi meillä ei ole viitteitä siitä, että kaapattuja tilejä käytettäisiin rikolliseen toimintaan, sanoo rikoskomisario Joni Länsipuro Sisä-Suomen poliisista.

Länsipuron mukaan poliisin vaikutelma on tällä hetkellä se, että kyse saattaa olla yksinkertaisesti kiusanteosta tai näyttämisenhalusta. Samalla kalastelija saa kuitenkin haltuunsa asianomistajan kaikki yhteystiedot.

Poliisin selvitysten perusteella Whatsapp-tili kaapataan niin, että tuttu yhteystieto pyytää toimittamaan kiireellisesti kuusinumeroisen koodin, joka lähetetään asianomistajan puhelimeen.

Hyökkääjä tilaa samanaikaisesti vahvistautumiskoodin asianomistajan matkapuhelimeen.

Poliisin mukaan hyökkääjä käyttää vahvistautumiskoodia ottaakseen Whatsappin käyttöön uudessa matkapuhelimessa.

Asianomistajan Whatsappilla puolestaan levitetään edelleen kyseistä kalasteluviestiä.

Poliisi muistuttaa, ettei Whatsappin tai muunkaan palvelun vahvistautumisviestejä tai kaksivaiheisen tunnistautumisen koodeja pidä koskaan luovuttaa eteenpäin.

– Sellaista tositilannetta ei ole, jossa oikeasti tarvitaan palveluntarjoajan ja käyttäjän väliin joku kolmas henkilö. Se on aina huijaus, Länsipuro sanoo.