1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Monarkki (Perhonen)

Video: Tuhannet perhoset peittävät puut monarkkiperhosten suojelualueella Meksikossa

Laittomat hakkuut uhkaavat suojelualuetta. Alueen perustaja löydettiin kuolleena viime vuonna, ja perhe uskoo, että syynä oli hänen työnsä.

Monarkki (Perhonen)
Monarkkiperhonen kuusen oksalla
Meksikossa Michoacánin osavaltiossa sijaitseva monarkkiperhosten suojelualue on talvisaikaan hätkähdyttävä näky. Laittomat hakkuut uhkaavat suojelualuetta. Kuvalähde: France Télévision / EBU

Meksikossa Michoacánin osavaltiossa sijaitseva monarkkiperhosten suojelualue on talvisaikaan hätkähdyttävä näky.

Yhdysvaltain ja Kanadan monarkkiperhoset vaeltavat sankoin joukoin talvehtimaan Meksikoon, ja perhoset viettävät suuren osan ajasta lepotilassa puiden oksille ja rungoille asettuneina.

Michoacánissa suojelualuetta vartioidaan alueella yleisten laittomien hakkuiden varalta. Suojelijatkaan eivät ole turvassa. Viime vuonna kaksi suojelualueen toimintaan liittyvää henkilöä löydettiin kuolleena, mikä on herättänyt pelkoa siitä, että jengit ovat ottaneet suojelijat tähtäimiinsä.

Toinen kuolleena löydetyistä miehistä oli alueen perustaja, ympäristöaktivisti Homero Gómez González. Hänen perheensä pitää kuolemaa murhana.

– Joka puolella ympäri suojelualuetta metsää hakataan laittomasti. Veljeni toimi metsää ryöstävien etujen vastaisesti, kuvaa veli Amado Gómez ranskalaisen yleisradioyhtiön France Télévisionin haastattelussa.

Metsän säilyminen on tärkeää sen kannalta, että perhoset tulevat alueelle. Yleisölle avoin suojelualue taas tuo Gomezin perheelle elannon.

– Ilman puita ei ole enää perhosiakaan, sanoo salahakkuita vahtiva puistonvartija France Télévisionille.

Lue myös:

Ensimmäiset perhoset lentelevät jo – tavallisen pihan puu tai kivi voi luoda perhoselle elintärkeän mikroilmaston

Lue seuraavaksi