Hyppää sisältöön

Kaupunginvaltuutettu Teemu Torssosta syytetään miehen lyömisestä kivellä päähän Jyväskylässä – asiaan liittyy epäily murron lavastuksesta

Torssonen kiistää törkeän pahoinpitelyn ja muut syytteet jyrkästi. Hän sanoo, että kyse oli itsepuolustuksesta.

Asiaa käsitellään Keski-Suomen käräjäoikeudessa toukokuussa. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Jyväskylän kaupunginvaltuutettua Teemu Torssosta vastaan on nostettu syyte laittomasta uhkauksesta, törkeästä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta.

Jyväskyläläisten hyväksi -valtuustoryhmän ainoana edustajana toimiva Teemu Torssonen on ehdolla myös tulevissa kuntavaaleissa. Syytteet häntä vastaan on tarkoitus käsitellä 19. toukokuuta.

Syyte laittomasta uhkauksesta ja törkeästä pahoinpitelystä liittyy tapaukseen Jyväskylässä 24. toukokuuta 2020. Syyttäjän mukaan jyväskyläläinen mies huomautti Torssosen puolisolle jotakin siitä, että tämä oli jättänyt tiedotteita Jyväskylän satamaan.

Myöhemmin päivällä Torssonen kohtasi miehen Kaunisharjun venesatamassa.

Jyväskyläläismiehen mukaan Torssonen kävi hänen kimppuunsa. Miehen ja tapahtuman nähneen todistajan mukaan Torssonen otti lopuksi taskustaan kiven, jolla löi miestä päähän. Mies yritti kertomansa mukaan puolustautua työntämällä jaloillaan Torssosta kauemmas.

Torssosen mukaan mies kävi hänen kimppuunsa ja hän oli se, joka puolusti itseään.

Esitutkinnassa molempia epäiltiin pahoinpitelystä. Syyttäjä teki kuitenkin jyväskyläläismiehen osalta syyttämättäjättämispäätöksen.

Aluesyyttäjä Janne Kangas katsoo päätöksessään, että todistajien kertomusten perusteella on uskottavaa, että mies puolusti tilanteessa itseään Torssosen aloittamaa väkivaltaa vastaan. Miehen käyttämä väkivalta oli syyttäjän mukaan hätävarjelua.

Syyttäjän mukaan vaikuttaa siltä, että Torssonen oli Kaunisharjussa nimenomaan odottamassa miestä siksi, että mies oli aiemmin päivällä huomauttanut jotakin tiedotteiden jakamisesta Torssosen puolisolle.

Torssonen mukaan päätös on väärä.

– Olen todella hämmästynyt, että tämän voi näin täysin päälaelleen kääntää, Torssonen sanoo Ylelle.

Torssosen mukaan hän ei ole edes itse saanut vielä tietoa siitä, että häntä vastaan on nostettu syytteitä. Yle sai tämän jutun tiedot tietopyynnöllä syyttäjäalueen kirjaamosta sekä aluesyyttäjältä.

Poliisi epäili Torssosta lavastuksesta

Pian Kaunisharjun sataman yhteenoton jälkeen poliisi määräsi Torssosen toimittamaan haulikkonsa, pistoolinsa ja lintukiväärinsä poliisille. Tämä on tavanomainen toimintatapa, kun ampuma-aseen haltijaa epäillään rikoksesta.

Torssonen kuitenkin ilmoitti, että hänen käyttämäänsä autoon on murtauduttu ja hänen aseensa on varastettu autosta.

Yle kertoi helmikuussa, että poliisi epäilee Torssosen lavastaneen automurron. Ylen hankkimista pakkokeinoasiakirjoista ilmenee, että autoa oli spraymaalattu ja sen tuulilasiin oli jätetty käsin kirjoitettu lappu. Lapussa luki: "Natsisika ja huora se oli teidän viimeinen teko".

Epäily lavastuksesta heräsi, kun poliisi tutki viime syksynä perussuomalaisten vaalipäällikön Pekka Katajan murhan yritystä. Teemu Torssosta epäiltiin teosta, mutta häntä vastaan ei nostettu syytettä.

Kun Torssosen mahdollista osuutta tekoon tutkittiin, hänen aseensa löytyivätkin yllättäen hänen erään tuttavansa luota toiselta puolen Suomea.

Esitutkinnassa poliisi alkoi epäillä, että Torssonen pyysi ystäväänsä hakemaan hänen aseensa ja lavasti sitten automurron.

Auton omistaja on Teemu Torssosen äiti. Tutkinnan aikana äiti ilmoitti peruuttavansa rangaistusvaatimuksen vahingonteosta. Koska vahingonteko on asianomistajarikos, syyttäjä lopetti asian käsittelyn.

Väitettyä lavastusta saatetaan kuitenkin käsitellä tulevassa oikeudenkäynnissä.

– Tässä vaiheessa en ole ratkaisuissani ottanut kantaa lavastusasiaan, sanoo aluesyyttäjä Janne Kangas.

Torssonen kiistää jyrkästi, että hän olisi lavastanut automurron. Hän kiistää myös syyllistyneensä ampuma-aserikokseen. Myös Torssosen ystävää syytetään ampuma-aserikoksesta.

Korjaus 13.4.2021 klo 12.26: Ensitiedoista poiketen Torssosta syytetään törkeästä pahoinpitelystä, ei perusmuotoisesta pahoinpitelystä.

Lue lisää:

.
.