1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjastot

Kirjastopäällikkö: “Vaikeana aikana kirjastosta aineistojen saaminen on henkireikä” – Korona monipuolisti kirjaston etäpalveluja Mikkelissä 

Kun fyysisten kirjojen lainaaminen on ollut haastavampaa, ovat e-aineistojen lainausmäärät nousseet.

kirjastot
tietokoneelta kameralaseilla kuvattua kuvaa kirjoja
Koronapandemia on siirtänyt kirjastojen palveluita nettiin. Kuvituskuva. Ville Viitamäki / Yle

Keväällä 2020 kirjastojen ovet menivät pandemian takia kiinni ja moni kirjasto joutui nopeasti keksimään uusia tapoja palvella asiakkaitaan. Mikkelin seutukirjastolla on keksitty vuoden aikana monia uusia ja erilaisia etäpalveluja.

– Kirjastossa on soinut blues, etänä on toteutettu verkkolukupiiriä ja tietotunteja sekä kirjailijavierailuita, kouluille on tarjottu etäkirjavinkkauksia, etä-Kirjastopolkua ja etäkirjastosuunnistusta on tehty Seppo-mobiilipelin avulla, listaa Mikkelin seutukirjaston kirjastopäällikkö Sylvia Stavén.

Monista etäpalveluista tullaan todennäköisesti pitämään kiinni koronan jälkeenkin.

– Uskon, että koronan jälkeen esimerkiksi osa tapahtumatarjonnasta tulee olemaan hybridipalvelua, eli tapahtumaan voi osallistua joko paikan päällä tai verkossa.

Kun fyysisten kirjojen lainaaminen on ollut haastavampaa, ovat e-aineistojen lainausmäärät nousseet 17,5 prosenttia vuoden takaiseen. E-aineistoihin ollaan myös panostamassa lisää.

– Talousarviossa on lisätty kuluvalle vuodelle e-aineistomäärärahaa 20 000 euroa. Lisäsimme myös etänä luettavien kotimaisten aikakauslehtien valikoimaa 31:stä 50:een.

Varausten määrä räjähti käsiin

Myös olemassa olleiden kirjastopalveluiden käyttö lisääntyi, kun asiakkaiden tarpeet muuttuivat .

– Varausten määrä on räjähtänyt. Nyt kun verkkokirjastossa on totuttu aineistoa varaamaan, en usko varaamisen unohtuvan koronan jälkeenkään.

Kun korona on rajoittanut harrastustoimintaa, töitä ja muuta sosiaalista kanssakäymistä on asiakkaiden arvostus kirjastopalveluihin noussut.

– Useat asiakkaat ovat todenneet, että vaikeana aikana kirjastosta aineistojen saaminen on henkireikä ja tuo iloa arkeen.

Avustusrahalla ideoidaan uusia tiloja ja laadukkaampaa verkkosisältöä

Itä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt lähes 130 000 Etelä-Savon kirjastohankkeisiin. Rahoista noin puolet myönnettiin Mikkeliin ja loput Mäntyharjulle ja Savonlinnaan.

Yhdessä Mikkelin seutukirjaston hankkeessa kehitetään pääkirjaston fyysisten tilojen käytettävyyttä ja tähän halutaan osallistaa myös kirjaston asiakkaita.

– Hanke on tarkoitus saada loppukeväästä käyntiin ja erityisesti tavoitteena on saada mukaan laaja kirjo kirjaston käyttäjien ja myös ei-käyttäjien näkemyksiä.

Myös etäpalveluiden laatuun halutaan panostaa. Esimerkiksi Potkua palvelukehitykseen Lumme-kirjastoissa livenä ja verkossa – hankkeen tavoitteena on monipuolistaa palveluja ja lisätä kaikkien Lumme-kirjastojen verkkotarjontaa.

– Tärkeä osa hanketta on henkilöstön osaamisen kehittäminen erityisesti videoiden ja hybridi-tapahtumien tuottamisessa. Korona-aika on lisännyt tarvetta juuri tämän osaamisen kehittämiseen, Stavén sanoo.

Lue seuraavaksi