Hyppää sisältöön

Kuntavaaliehdokas tekaisi vaalimainoksen maksajatiedot "vitsinä" – viranomainen kehottaa noudattamaan lakia

Viranomainen toivoo, että ihmiset ilmoittaisivat havaitsemistaan virheellisistä maksajatiedoista.

Kuntavaalit pidetään koronaepidemian takia vasta kesäkuussa. Kuva: Joni Tammela / Yle

Vaalimainosten maksajatiedoissa on ilmennyt puutteita.

Lain mukaan (siirryt toiseen palveluun) esimerkiksi sanomalehdessä olevasta vaalimainoksesta pitää näkyä, kuka mainoksen on maksanut.

Kuitenkin esimerkiksi erään porilaisen kuntavaaliehdokkaan mainoksessa maksajaksi on kerrottu rekisteröity yhdistys, jota ei ole olemassa.

Ehdokas: Tämä oli vitsi

Varavaltuutettu, Porin teknisen lautakunnan jäsen Jari Haapaniemi (ps.) ilmoitti äskettäin porilaisessa lehdessä ilmestyneessä mainoksessaan, että mainoksen on maksanut Vaalitukea varattomille ry. Kyseistä yhdistystä ei Patentti- ja rekisterihallituksen mukaan ole olemassa.

Haapaniemi itse sanoo Ylelle, että kyse on vitsistä, eikä kyse ole ensimmäisestä kerrasta.

Jari Haapaniemen vaalimainos. Kuva: Yle

– Käytin sitä jo viime kunnallisvaaleissa, ja arvaapa moniko ehdokkaista silloin kysyi tuosta yhdistyksestä. Kysymykset koskivat lähinnä sitä, miten sieltä voi saada rahaa vaalimainontaan ja paljonko on mahdollista saada kerralla rahaa, Haapaniemi kertoo.

Ehdokas Haapaniemi vakuuttaa maksaneensa mainoksensa aina omasta pussistaan. Ulkopuolista vaalitukea hän ei omien sanojensa mukaan ole koskaan saanut.

Vuoden 2017 kuntavaalien vaalirahoitusilmoituksessaan (siirryt toiseen palveluun) Haapaniemi kertoo maksaneensa koko kampanjansa, noin 2 200 euroa, itse. Vuoden 2012 vaaleissa hän oli vielä SDP:n listoilla, mutta siirtyi sittemmin perussuomalaisiin.

VTV: Maksajan tiedot pitää kertoa oikein

Vaalirahoitusta valvovan viranomaisen eli Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan lakia pitää noudattaa. Ylitarkastaja Jonna Carlson sanoo, ettei ilmoitusvelvollisuutta (siirryt toiseen palveluun) saa pitää vitsinä.

– Laki sanoo, että maksaja pitää näkyä.

Käytännössä kuntavaaleissa on niin paljon yksittäisiä ehdokkaita ja valvottavia mainoksia, että kovin yksityiskohtaisella tasolla valvontaa ei tehdä.

– Jos meille tulee vinkki henkilön vaalirahoitusilmoituksesta ja siinä kerrotaan, että ilmoitus on virheellinen, silloin lähdemme selvittämään asiaa, Carlson sanoo.

Ylitarkastaja Jonna Carlson toivoo, että ihmiset ilmoittavat huomaamistaan virheistä.

Satakunnan suurimpien puolueiden piiritoimistoista todetaan, ettei maksajatietojen ilmoittamisesta pitäisi olla epäselvyyttä. Piirien toiminnanjohtajat pitävät ilmoitusvelvollisuutta tärkeänä vaalirahoituksen avoimuuden takia.

– On pelattava avoimin kortein, SDP:n piirin toiminnanjohtaja Jukka Pirttinen sanoo.

– Rehellisyys ja toiminnan läpinäkyvyys ovat toimivan demokratian edellytyksiä, vasemmistoliiton piirin toiminnanjohtaja Raisa Ranta muotoilee.

Useimmiten huolimattomuusvirhe

Kokoomuksen Satakunnan-piirin toiminnanjohtaja Marjo Jaspa arvioi, että jos maksajatieto jää mainoksesta pois, kyse on useimmiten epähuomiosta.

– Vaalituestahan pitää kuitenkin tehdä jälkikäteen tilitysselvitykset, ja ne ovat merkityksellisempiä kuin fontin koolla 6 laitettu tieto maksajasta mainoksessa.

Väärän maksajatiedon kertomisesta vaalimainoksessa ei seuraa varsinaista sanktiota. VTV:n ylitarkastaja Jonna Carlson korostaa, että lakia säädettäessä on pyritty edistämään avoimuutta ja estämään salaista vaalirahoitusta.

– Kannustan ihmisiä olemaan meihin yhteydessä matalalla kynnyksellä, jos he huomaavat virheitä.