1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansalaisjärjestöt

Kylätalot koetuksella juoksevien kulujen kanssa – Kainuun Nuotan toiminnanjohtajan mukaan yhteiskunta olisi kontallaan ilman kansalaisjärjestöjä

Korona kurittaa kolmatta sektoria, joka toimii monen asian ja tapahtuman järjestystoimissa.

Kansalaisjärjestöt
Suuri hirsirakennus lumisessa maisemassa.
Kainuun Nuotan verkostossa on yli 150 kyläyhdistystä, kaupunginosayhdistystä ja kirkonkyläyhdistystä. Yksi niistä on Nakertaja-Hetteenmäen kyläyhdistys, jonka kylätalo Vanahis on Kajaanissa. Niko Mannonen / Yle

Korona-ajan ahdinko koettelee myös rajusti järjestöjen toimintaa. Tulopuoli on lähes nollassa, sillä tapahtumat ja tilojen vuokraukset eivät toteudu.

Menot kuitenkin juoksevat entiseen malliin. Esimerkiksi sadoilla kylätaloilla on hoidettavana lämmitys ja muut pakolliset kulut.

Kainuun Nuotan toiminnanjohtaja Veli-Matti Karppinen kertoo, että kansalaisjärjestötoiminta on merkittävässä osassa.

– Jos se lopettaisi toimintansa, yhteiskuntahan on kontallaan.

Karppinen jatkaa, että jos esimerkiksi sama ennaltaehkäisevätyö ryhdyttäisiin tekemään julkisin varoin, yhteiskunnasta ei löydy samaa rahaa.

Korona-aikana on puhuttu paljon yrittäjien ahdingosta. Sama ahdinko ja välillä jopa rajumpikin koskettaa myös kolmatta sektoria, joka toimii monen asian ja tapahtuman järjestystoimissa. Kainuun Nuotan toiminnanjohtaja Veli-Matti Karppista haastattelee Arto Loukasmäki.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.