1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työttömyys

Työtön etsii omavalmentajan kanssa vahvuuksiaan ja voimavarojaan: "Hyvin usein vahvuudet lähtevät sieltä, mistä ihminen pitää"

Esimerkiksi Lahdessa toimii liki 60 omavalmentajaa osana työllisyyden kuntakokeilua.

Omavalmentaja Tanja-Tuulia Rinne kertoo, että koronan vuoksi hän on yhteydessä asiakkaisiin toistaiseksi lähinnä puhelimitse ja sähköisesti. Kuva: Petri Niemi/Yle

Hämeessä kokeillaan omavalmentajia, jotka auttavat ja tukevat työtöntä pääsemään kiinni työmarkkinoihin tai esimerkiksi opiskeluun.

Päijät-Hämeessä omavalmentajat toimivat viidessä kunnassa, jotka ovat mukana työllisyyskokeilussa (siirryt toiseen palveluun).

Omavalmentajat tulevat työttömän avuksi ja tueksi. Työtön ja valmentaja etsivät yhdessä työttömän vahvuuksia ja voimavaroja niiden hyödyntämiseen.

– Hyvin usein vahvuudet lähtevät sieltä, mistä ihminen pitää ja asioista, jotka tuottavat itselle iloa ja joista saa voimaa, sanoo omavalmentaja Tanja-Tuulia Rinne Lahden seudun kuntakokeilusta.

Rinne itse valmentaa yli 30-vuotiaita lahtelaisia työttömiä, jotka ovat peruspäivärahalla tai työmarkkinatuella. Valmentaminen on vuorovaikutusta ja keskustelua.

– Minulla on tiedossa asiakkaan tilanne. Hän myös kertoo aktiivisesti omasta tilanteestaan ja päivittää omia tietojaan. Tätä kautta pääsemme katsomaan yhdessä hyvin yksilökohtaisesti kattavan verkoston palveluita.

Verkosto kattaa kirjon erilaisia mahdollisuuksia: osa-aikatyöstä erilaisiin yrittäjyyden muotoihin tai muun muassa räätälöityihin muuntokoulutuksiin.

Kuntien ja TE-toimiston asiantuntijoiden lisäksi verkostoon kuuluvat esimerkiksi sote-, nuoriso- ja maahanmuuttajapalveluiden sekä oppilaitosten ja yritysten edustajat.

Työllisyyskokeilun yksi yhteistyökumppani on Ohjaamo Lahti, joka tarjoaa 15-29-vuotiaille maksutonta ohjausta. Kuva: Petri Niemi/Yle

Kannustamista myös omaan aktiivisuuteen

Lahdessa toimii 57 omavalmentajaa. Heidät on jaettu nuorten, aikuisten ja maahanmuuttajien kanssa työskenteleviin tiimeihin.

Omavalmentaja Tanja-Tuulia Rinne kertoo työstään. Petri Niemi haastattelee.

Asikkalassa, Hollolassa, Kärkölässä ja Orimattilassa valmentavia työntekijöitä on yhteensä 24 työllisyysvastaavat mukaan luettuna.

Lahdessa työttömyysprosentti on tällä hetkellä selvästi Suomen suurimpien kaupunkien synkin (siirryt toiseen palveluun). Työttömyysprosentti on vuodessa noussut yli kolme prosenttiyksikköä.

Työtä siis varmasti riittää pitkäaikaistyöttömyyden ja työttömien työkykyä syövien ongelmien kuten päihteiden keskellä.

Omavalmentaja etsii kuitenkin kärsivällisesti ratkaisua asiakkaansa kanssa.

– Hankala sanoa mitään normia, että näin kauan se kestää. Teemme tätä asiakkaan tarpeiden mukaan. Toki vuorovaikutuksessa kannustamme asiakasta omaan aktiivisuuteen, arvioi Tanja-Tuulia Rinne.

Lahden seudun työllisyyden kuntakokeilu kestää vuoden 2023 kesäkuun loppuun. Mukana ovat Lahti, Asikkala, Hollola, Kärkölä ja Orimattila.

Kokeilun tavoitteena on työllisyysasteen nostaminen ja uusien työpaikkojen synnyttäminen, osaavan työvoiman saatavuuden ja koulutustason kasvattaminen sekä ihmisten työelämävalmiuksien ja toimintakyvyn edistäminen.

Kokeilu pyrkii myös vahvistamaan seudullista yhteistyötä ja elinvoimaa. Tavoitteiden toteutumista seurataan jokaisen mukana olevan kunnan osalta erikseen.

Lue myös:

Työllisyyden kuntakokeilussa työtön saa omavalmentajan – Te-toimiston ja kunnan palvelut samalle luukulle

Työllisyyden kuntakokeilu lähestyy – Lahden seudulla nettisivut auki 17. helmikuuta, asiakkaille kirje kotiin